Майките в Унгария може да получат още гласове на изборите заради децата си

    Новото унгарско  правителство възнамерява да направи безпрецедентна в историята на модерната демокрация стъпка – то  обмисля да предостави на майките с малки деца повече гласове на изборите.

    Консервативната партия Фидес  вече   взе  редица спорни решения, включително и ограничаване на свободата на медиите, откакто дойде на власт с помощта на десни популистки лозунги, но с най-новата си идея  превъзхожда всички останали по съмнителност.

    Този закон първоначално е трябвало се  вмъкне  като разпоредба в новата конституция,   но след като  в анкетите се откроиха доста противоречащи мнения- много хора се опасяват, че по този начин допълнителни гласове ще имат циганските семейства – партията предпочете да разработи отделен закон.

    Висшият функционер на Фидес- Сейър заяви, че е вдъхновен от работата на американския демограф Paul Demeny, разработил тази концепция  през 1986 година.

    При гласуването според Demeny, всеки от родителите получава половин глас за всяко дете.

    Въпреки това, за да успокои страховете, свързани с появата на допълнителни гласове за циганите, според Сейър в Унгария „може да се приеме закон, според който майките получават допълнителни гласове максимум за едно дете.

    The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *