"Гласът на Америка" губи гласа си

    Китайскaта  държавна информационна агенция Xinhua изгражда свое    седалище в Ню Йорк и то не къде да е, а на Times Square в рамките на инвестиции на Пекин на стойност от седем милиарда долара за глобална  пропаганда, което включва наред с други неща  и денонощен новинарски канал, който да излъчва на английски език.

    Междувременно в САЩ наскоро конгресът проведе заседание  относно плана за съкращаване на излъчването на „Гласът на Америка“  на китайски език, за да спести 8  милиона  долара годишно.

    „Ние сме в информационна война  и ние губим тази война“ – призна държавният секретар Хилъри Клинтън държавен  пред Конгреса миналия месец. Това е предвидим резултат на едностранното ни  разоръжаване. Когато Китай, Русия и ислямистки групи   увеличават усилията си, Америка е в отстъпление.

    Съкращенията в „Гласът на Америка, включително края на излъчванията  на арабски език в региона на Близкия Изток, са особено плашещи, като се има предвид водещата роля на станцията при победата в Студената война срещу бившия соцлагер.

    Оригинал: The VOA Is Losing Its Voice

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *