Standard & Poor's промени прогнозата си за кредитния рейтинг на САЩ на отрицателен

    Агенция Standard &  Poor’s в понеделник промени прогнозата си за кредитния рейтинг на САЩ на отрицателен,  позовавайки се на „значителен риск“ за това, че законодателите не могат да се споразумеят за плана за намаляване на бюджетния дефицит.

    Въпреки, че агенцията  запази  максималния рейтинг на страната – „ААА“, тя съобщи, че властите не са представили ясни планове за решаване на дългосрочните фискални проблеми на страната.

    Агенцията съобщава, че решението говори за около 30% вероятност за намаляване на дългосрочния рейтинг в САЩ в продължение на две години.

    Цените на държавните облигации на САЩ паднаха след съобщението на  S&P, пазарът на акции в САЩ   отвори със спад, а доларът намали темповете си на растеж спрямо еврото.

    След спада на американския фондов пазар руските борсови индекси са загубили повече от 3%.

    „Заглавието (на тази новина) предизвика шок. Първоначална реакция е, че това оказва отрицателно влияние върху всички доларови активи, „- казва стратегът на DRW Trading в Чикаго, Лу Бриен.

    Непогасеният национален дълг на САЩ достигна повече от 60 на сто от БВП  след  финансовата криза 2007-2009 г.  и може да продължи да се увеличава при прогноза на дефицит в бюджета от над 1 трилион долара.

    След съобщението от Министерството на финансите на САЩ официално  заявиха, че S&P подценява способността на законодателите в САЩ да  затегнат финансовата дисциплина.

    Източник: vedomosti.ru.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *