Сърбия се съгласи да почетем паметта на Левски в Босилеград

    Заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев се срещна с посланика на Република Сърбия в София Александър Църквеняков, заради  отмененото от сръбските власти отбелязване на 138 години от обесването на Васил Левски, което трябва да се състои в Босилеград утре, като участие в него традиционно взима младежката структура на ВМРО.

    Заместник-министърът поиска обяснение за решението на сръбските власти, което е в разрез с наложилата се традиция през последните години.

    На срещата българската страна беше информирана, че планираното поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в Босилеград на 18.02. 2011 г. не е забранено. Сръбските власти са отказали разрешение единствено за провеждане на шествие, което би блокирало града за 4 часа.

    По време на разговора Цанчев отбеляза, че подобни инциденти не допринасят за добросъседските отношения. Той подчерта, че най-добрият начин за гарантиране на правата на българското национално малцинство в Сърбия, както и на всички сръбски граждани, е скорошната интеграция на страната им в ЕС.

    http://news.ibox.bg/news/id_627516368

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *