Тайните дворци на Путин и Медведев

    Владимир Путин и Дмитрий Медведев използват в общи линии най-малко две дузини дворци, вили и имения, пише авторитетният   вестник в своя статия, която може да разпали обществен дебат за привилегиите  на „управляващия тандем“.

    Руските либерални  медии и блогосферата започнаха оживена дискусия за тайните имоти на Путин и Медведев,  след като през декември   бизнесменът Колесников  обвини   Путин, който  за 600,000 милиона щатски долара си е построил на брега на Черно море дворец за лична употреба.

    В списание „Комерсант-Деньги“ се съобщава още, че поради непрозрачността на руския режим е невъзможно да се каже колко жилища използват президента и премиера, но  отбелязва, че според някои оценки Путин има 26 различни жилища. Списанието изброява 24 жилищни обекта, които ползва тандема, от които шест,  са само по слухове. В списъка са включени замъци, дворци, вили, ски курорт и дори едно шато  край Париж.

    Около едно от тези места – Двореца,  построен  в близост до Черно море, близо до село Прасковеевка – наскоро избухна скандал.

    Руският бизнесмен Сергей Колесников, който се прояви като разобличител, съобщи през декември на  американски вестник, че пари за строителството са били получени с помощта на „комбинация от корупция, подкупи и кражби“,  като координатор на  процеса е близък приятел на премиера.Официален представител на   Путин отрече, че  сградата има някаква връзка с министър-председателя.

    Хората, които  познават руската политика, обаче се съмняват в разказите на г-н Колесников, смятайки , че е малко вероятно лице, което преди това е имало  пряко отношение към такава схема,  би се съгласило да организира такова амбициозно изтичане на информация.
    Възможно е това „изтичане“ да е част от задкулисни борби между длъжностните лица, верни на Путин и служители лоялни към Медведев, поради  това, че и двамата лидери   искат през  2012 президентския пост.

    Интересно е, че в рамките на няколко седмици след скандала около двореца,  в пресата се появи новата „утечка“ – този път за луксозна яхта, закупени от   Медведев.

    През последните две години правителството се опитва да  увеличи прозрачността и да накара всички висши държавни служители да подават декларации с регистрация на доходи и имущество. Въпреки това много от тези декларации предизвикват само смях, тъй като хората, който ги подават живеят свръхлуксозно, а декларират  само скромни доходи.

    Смята се, че много областни управители и други високопоставени длъжностни лица са използвали сложни схеми за скриване на средствата, които им принадлежат заедно с недвижимите имоти.

    В отчета за доходите   си от миналата година  Путин казва, че през 2009 г.  е спечелил 3,88 милиона рубли (около ? 80,000), докато доходите на съпругата му са  само 12 паунда.

    Оригинална публикация: Russian leaders’ ‘secret palaces’ provoke outrage

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *