Челен опит: Хиляди индийци протестираха в столицата срещу корупцията

    В Ню Делхи хиляди протестиращи излязоха в неделя по улиците в знак на протест срещу корупцията, съобщава телевизия „Ню Делхи ТВ“

    В акцията са участвали над 5000 души. Протестиращите поискаха правителството да предприеме действия срещу „чиновническата корупция“, предаде ИТАР-ТАСС.

    Протестът  се проведе в деня на 63-та годишнина от смъртта на идеолога на движението за независимост на Индия Махатма Ганди. Демонстрантите носеха плакати с лозунга „Спрете корупцията!“, „Индийски е народ срещу рушветите“, „Обикновени граждани са засегнати от корупцията!“.

    Сред протестиращите, според телевизията, е имало хора от всички възрасти. Един от демонстрантите, адвокат Shanti Bhushan,  заяви пред телевизионния канал, че “ е подготвил  специален законопроект за борба с корупцията, който ще сложи край на подкупите в следващите две или три години“, като призова политическите партии за подкрепа на документа.

    През последните шест месеца, в Индия имаше редица корупционни скандали, които   нанесоха сериозен удар  върху общественото доверие към  органите на страната. През октомври значителни нарушения бяха открити по време на подготовката на провелите се в Ню Делхи спортни игри .

    След това, на обществеността  станаха  известни  мащабните корупционни  действия на министъра на комуникациите и информационните технологии Андимутху  Раджа, за които той бе уволнен. Заради корупционните скандали   опозицията фактически  блокира работата на зимната сесия на индийския парламент.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *