В Египет масово разстрелват затворници

    Египетски телевизионни канали съобщават за задържането на повече от 3 000 избягали затворници. В същото време „Ал Джазира“ съобщи  за масови разстрели в египетски затвори.

    По-рано бе съобщено, че от затворите в страната са избягали няколко хиляди затворници. Те са заподозрени в грабежи и вандализъм.

    Военните власти призоваха гражданите да не   крият в домовете си  бегълците, а да ги предават на най-близкия военен патрул.

    В неделя бе съобщено, че роднините на затворници са  разоръжили охраната  и са помогнали  да избягат от затвора в гр. Уади ел-Натрун 34 членове на обявената извън закона египетска група „Мюсюлмански братя“. Възползвайки се от възможността са избягали от затвора и няколко хиляди други затворници.

    Сред избягалите са били и осем активисти на „Хамас“,  осъдени за терористична дейност.

    В неделя следобед, 30 януари,   сателитният катарския канал „Ал Джазира“ съобщава за масови разстрели в египетските затвори, същото твърди  и  NEWSru.co.il.

    В съобщенията се твърди, че въоръжените сили за сигурност са открили  огън по затворниците и техните близки в затвора „Абу Заабал“, разположен на 30 км северно от Кайро, както и за разстрел на затворниците в „Ал Кута“, близо до Гиза.

    Според „Ал Джазира“, в  „Абу Заабал“ са убити 172 души , в „Ал Кута “ – 203. Според катарския телевизионен канал, след като са избили затворниците,  надзирателите са избягали.

    Ако тези данни бъдат потвърдени, броят на жертвите на „дните на яростта“   ще надвишава 470 души. Преди това бе съобщено за повече от 100 мъртви и хиляди ранени по време на демонстрациите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *