Събудило се чудовище заплашва Япония

    В Кюшу,  южен остров от японския архипелаг,   бушува в продължение на няколко дни събудило се чудовище. Вълканът Синмое, който не се е обаждал през последните 52 години, започна да изригва, изхвърляйки  като за начало  три  километров стълб от пепел и дим.

    Вече са евакуирани повече от хиляда души, пише „РИА Новости“. Петстотин семейства  са били принудени да прекарат нощта в евакуационен център заради  опасностите, предизвикани от горещ газ, пепел и камъни в радиус от три километра от вулкана на връх Синмое.

    Вулканичната пепел,   падаща през  последните няколко дни в градовете на разстояние 50 км, миналата седмица доведе до отмяната на полети и прекратяване на движението по пътни и железопътни трасета.  Видимостта по пътищата не превишава пет метра,  дебели  облаци от вулканичен прах  дразнят очите и затрудняват дишането на хората. Предпазните маски стават неизползваеми след 15 минути.

    „Сега имам   болки в очите“ – казвам  местен жител .  „Всичко това е много неприятно и започна   внезапно“ – казва той.

    Властите миналата седмица повишиха нивото на риск на трето  от пет възможни. В зоната на разстояние 3 км от вулкана движението е забранено.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *