Руските специални служби искат от България да екстрадира скандален руски художник

    Руските специални служби поискаха от властите на България екстрадирането на художника-акционист Олег Мавроматти, автор на провокативната художествена акция „Разпятие“. Това с връзка със самия Мавроматти пише в блога си критикът Алекс Плуцер-Сарно.

    Художникът е обвинен в подбуждане на етническа и религиозна омраза и обида на чувствата на вярващите,което е престъпление по член 282 от Наказателния кодекс на Руската Федерация. На 1-ви Април, 2000 г.  той участва в пърформанс срещу храма на пред Христа Спасителя, в хода на  който той закован за дървен кръст. На гърба си художникът   изрязва кървящ надпис: „Аз не съм син на Бога“.

    След това действие на художника, той е бил призован няколко пъти за разпит. През юли 2000 г., в апартамента на Мавроматти в Москва е направен обиск, по време на който силите за сигурност са конфискували всичките му литературни произведения, художествени материали, филми и компютри и други електронни медии – целият архив на изкуството му, които са съществували в един екземпляр.

    В последните няколко години   художникът е законно живее в България с руски паспорт заедно със съпругата си Боряна Драгоева, която е български гражданин. Преди няколко дни на Олег Мавроматти е съобщено от руското консулство в София, че тму е отказан  нов паспорт, тъй като трябва да бъде изправен пред съда. Консулството обаче е отказало писмено да потвърди това. Мавроматти   по този начин се оказва, че е нелегален. Той също е лишен от правото си на пребиваване в България, тъй като няма документи за самоличност. Българската Държавна агенция за бежанците отказва на Олег Мавроматти статут на бежанец, независимо от факта, че интересите на художника се отстояват от Международната хелзинкска група.

    Според Плуцер сарно няма съмнение, че художникът ще бъде предаден  на руските правоохранителни органи, тъй като България редовно изпълнява тези искания на руската страна. Депортирането по   член от НК означава също, че на художника ще бъде отказан достъп до  всички държави от ЕС през следващите десет години.

    „Ако скоро  Олег Мавроматти не получи политическо убежище на Запад, той без съмнение ще влезе в руски затвор“ – убеден е Плуцер-Сарно.

    http://grani.ru/Politics/Russia/m.181569.html#1839

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *