ЕРП-тата дадени на прокурор

    Докладите от регулаторните одити в електроразпределителните дружества са предадени на прокуратурата, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

    Общият доклад е разделен на три части за трите дружества – ЧЕЗ , Е.ОН и EVN, и всяко от тях е получило съответната част в пълния й обем, каза Семерджиев.

    И трите дружества са предявили възражения и след като комисията се запознае с тях, ще бъдат подготвени наказателни постановления.

    През юни ДКЕВР обяви, че основните нарушения при електроразпределителните дружества са свързани с изнасянето на услуги към външни фирми.

    Днес председателят на регулатора коментира, че този процес се използва в много компании, но трябва да се прецени дали това е довело до минимизиране на разходите на трите дружества.

    Основният проблем се е оказал изнасянето на услуги между свързани лица.

    „Именно там се губи прозрачността при определянето на цените на услугите, а разходите на дружествата в крайна сметка се заплащат от потребителите“, коментира Семерджиев.

    Все още не е приключил регулаторният одит в Националната електрическа компания (НЕК).

    ДКЕВР извършва и анализ на инвестиционните програми на компанията за последните три години. При проверките се е оказало, че НЕК работи без одобрен от ДКЕВР бизнес план.

    „Най-обезпокоително е, че фокусът на инвестиционните програми е в създаване на нови мощности, и то по бизнес план, който не е одобрен от ДКЕВР, а не в инвестиране в мрежата“, коментира Семерджиев.

    Сега от НЕК се очаква да предостави на регулатора бизнес план според лицензионния си договор, а също и десетгодишен бизнес план.

    Според шефа на ДКЕВР един от най-несигурните елементи в десетгодишния бизнес план на НЕК е изграждането на АЕЦ „Белене“.

    презОдитите на ЕРП-тата са дадени на прокурор.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *