Oсвен Мексиканския залив, BP отрови и въздуха в Тексас

    Изтичането на токсични газове в Тексас е продължило 40 дни. BP скрива от широката общественост този факт, пише Анджело Акуаро за катастрофата на една от рафинериите на ВР в статия, публикувана на страниците на La Repubblica.

    „В момент, когато очите на света са били приковани към черното петно, замърсили Мексиканския залив в най-голямата в американската история  екологична катастрофа – BP е опитала да скрие най-голямото изтичане на токсичен газ в Тексас. Над 959 часа, 40 от най-дългите дни, над една от рафинериите виси облак от 250 тона токсични вещества. Прах и газ, включително и ужасно канцерогенния бензол“, – пише вестникът.

    „Но през цялото време, докато изтича отровния газ, BP … не казва на хората в Тексас Сити какво се случва. И не само това: вместо да затвори предприятието и да ремонтира повредения комин, британската  компания продължава дейността си като се опитва да „изгори“ токсичните  газове „, – казва  журналистът.

    „Цели дни и седмици, жителите на малкия американски порт, 40 хиляди души не разбират какво се случва. Критичен месец е май, когато във всяко семейство някой се разболява  … Едва на 4 юни  компанията съобщава за инцидента, когато повредата е била отстранена. Което е достатъчно  за да се разбунтува населението и да подаде срещу  петролния гигант иск  в размер на $ 10 милиарда. Но мълчанието на замърсителите на околната среда причиниха гнева и на главния прокурор на щатаа: „Нашето проучване показва, че повредата е в резултат на лоша поддръжка на предприятията“. Компанията е осъден да заплати глоба от 600 хиляди долара „- пише вестникът.

    Източник: La Repubblica

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *