ДПС се включва в тютюневите протести

    Народни представители на ДПС от няколко избирателни района ще се включат в утрешните протести, организирани от тютюнопроизводители в Дулово.

    Това стана ясно по време на пресконференция в централата на партията. Според представителите на движението тези протести са справедливи.

    Христо Бисеров посочи, че по време на дебата за актуализацията на бюджета от ДПС ще обявят много ясно позицията си по темата.

    Зам.-председателят на партията Лютви Местан посочи, че ДПС настояват въпроса с отпускането на премии за производителите на тютюн да се реши не в рамките на предвидените 143 милиона лева по оперативно разпореждане на премиера Борисов, а чрез еднозначен запис на отделен ред в актуализирания бюджет.

    Най-важният мотив за това искане е, че тези 116 милиона лева не са лош разход така, както твърдят от ГЕРБ и най-вече от СДС, изтъкна Местан и добави, че това не са подаяния за бедните тютюнопроизводители, а част от онова, което им се полага по право за труда, който са положили.

    По думите му именно от този труд на производителите на тютюн фискът е спечелил достатъчно.

    Местан изтъкна и че над 95% от произведения в България тютюн се изнася и подчерта, че това е експортно ориентирана продукция, от която България печели достатъчно и 116 милиона лева премии са само част от предварително акумулираната печалба.

    Той е категоричен, че трябва да се спре с говоренето, че някой дава подаяния на някого.

    От партията ще предоставят на управляващото мнозинство, и специално на Мартин Димитров, сравнителна таблица на приходи, разходи и разполагаем доход на производителите на тютюн за 2009 и 2010 година. От тази таблица се вижда, че ако на тютюнопроизводителите не бъдат осигурени премиите, те ще бъдат „на червено“.

    Безпрецедентно е не само в историята на България, но и в историята на човешката цивилизация, ако българските производители трябва да вземат заеми, за да платят социалните и здравните осигуровки, които дължат на държавата.

    Местан припомни, че през декември миналата година от трибуната на НС ДПС са заявили, че е естествено да поемат политическата отговорност за евентуални протести, защото неизплащането на премиите обрича тютюнопроизводителите на нищета, при това напълно незаслужено.

    От партията предупредили и че неизплащането на премиите ще предизвика напрежение, което може да прерасне в протести, но тогава били обвинени, че „бунят гражданския мир в страната“.

    Напрежение вече има и то е породено не от ДПС, а от това, че въпреки обещанията и ангажиментите, поети персонално от премиера, този проблем продължава да се протаква и да не се решава.

    презNews.bg – ДПС се включва в тютюневите протести.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *