Posted inБез категория

Видовете живот на Земята са само пет милиона

Преди последното проучване, учените са вярвали, че Земята е дом на 30 милиона вида живи същества, казва Масимо Спампани в статия, публикувана във вестник „Кориере дела Сера.

„С колко други видове живи същества ние трябва да споделяме нашата планета? Значително по-малко, отколкото си мислехме доскоро. Според последните проучвания, проведени с използване на нови технологии, се оказва че са само  пет и половина милиона, а не десетки милиони „- пише вестникът.

„Ние можем да назовем като куриозен факта, че хората с по-голяма точност знаят броя на звездите в нашата галактика, а не на броя на нашите „спътници“ в живота на Земята“, коментира  Андрю Хамилтън от университета в Мелбърн, ръководител на международния екип, който провежда проучването.

Ученият казва, че голямата разлика в оценките се дължи на факта, че се е изучавала най-многочислената и най-трудната за наблюдение група от живи същества – тропическите членестоноги (насекоми, паяци, червеи и др.) Оценките за броя на тази група варирали от няколко милиона до 100 милиона. В сравнение с тази група, то  50 000 гръбначни животни са  една дреболия.

Според Хамилтън, проучването използва методи, подобни на използваните модели за оценка на финансови рискове. В резултат на изчисленията с вероятност от 90%, тропическите членестоноги са между 2 и 7 милиона видове, а по най-оптимистичните прогнози – до 3,7 милиона. Към тях трябва да се добавят около 1,3 милиона  други организми (в голямата си част микроорганизми, с изключение на бактериите), 50 000 гръбначни животни (бозайници, птици, земноводни и риби) и около 400 000 растения: общо около 5,5 милиона вида, с които човек  трябва да споделя планетата, пише авторът.

Източник: Corriere della Sera

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *