Секторът Газа: последствията от смъртоносната атака

    Палестинско-израелските отношения се развиват по едно неписано правило: веднага след като се появи лъч на надеждата, той веднага се заглушава от трагедия, пише Le Figaro. Израелската операция  край бреговете на Ивицата Газа, обричат на неуспех преговорите, за които най-накрая се съгласиха и от двете страни.

    Разбира се, никой нямаше илюзии за резултатите от тях, но във всеки случай се подкрепяше  „илюзията на един дипломатически процес.“

    Сега димната завеса се  разсейва. Малко вероятно е, че палестинската страна ще се съгласи скоро за връщане към масата за преговори с Израел, признава журналистът Жорж Малбрюно. 

    Второто следствие: позицията на „Хамас“ в резултат на тази атака ще стане по-силн, а Махмуд Абас и Палестинската автономна власт, за разлика от това, отново ще бъдат дискредитирани, пише изданието.

    Третото следствие: Турция продължава да се отдалечава от Израел и  да се сближава с мюсюлманския блок, смята Malbrunot. И без това силното напрежение между Тел Авив и Анкара ще се увеличи, което ще се отрази на двустранното военно сътрудничество и разузнаване. Втвърдявайки тона срещу бившия си съюзник, Турция се опитва да се прояви и като „защитник на мюсюлманския свят“ в Близкия Изток, където влиянието и в последните години значително се увеличи.

    Последният резултат на тази операция се състои в това, че широко разпространеното мнение сред някои в Близкия изток за безнаказаността на Израел ще прехвърли върху Запада, който води трудна битка в Ирак и Афганистан.

    Източник: Le Figaro

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *