Posted inБез категория

"Демокрацията" на Путин е хваната в железен юмрук

Московската полиция безмилостно разби един от най-големите през последните години опозиционни митинги и то само два дни след изявление на Путин, че такива действия (митинги) трябва да се разрешат, твърди „Индипендънт“.

В Москва са били задържани повече от 100 души от различни опозиционни групи, от либералите до анархистите, а в Санкт Петербург на подобен митинг – 30, пише кореспондентът Шон Уокър.

Два дни по-рано, известният руски рок музикант Юрий Шевчук „попита дали Путин иска демократизиране, и дали акцията в подкрепа на чл. 31 от Конституцията, която ще се проведе в Санкт Петербург, ще бъде разпръсната от полицията“ – пише в статията.

Путин отговори, че без демократично развитие страната няма бъдеще, като добави, че по принцип в протестите и митингите на опозицията няма нищо лошо, но те трябва да бъдат забранени, ако създават неудобство на останалите граждани.

Според Шевчук, преди срещата му е позвънил помощник на министър-председателя и поискал от него да се въздържа от неудобните въпроси.

„Путин нарече тези твърдения провокация и заяви, че такъв разговор не може да има“ – пише вестникът.

Изказванията на Путин накараха много хора да си помислят, че полицията ще действа по-сдържано от обикновено.

„Вместо това, на полицията очевидно е било наредено да действа още по-безмилостно“ – предполага авторът.

По думите му, картината на Триумфалния площад е била сюрреалистична: на сцената звучи националния химн на Русия, а  полицаи нахлуват в тълпата и отвеждат протестиращите, влачейки съпротивяващи се хора по пътя към автобусите.

Според полицията, са били арестувани 135 души, но  Едуард Лимонов заяви, че реалната цифра е по-близка до 200.

Източник: Independent

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...