Гърция изненадващо подкрепи Турция

Гръцкият заместник-министър на външните работи Георгиос Катругалос изрази подкрепа за Турция за скандала с Холандия, който възникна, след като холандските власти изгониха от страната турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая и не позволиха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да проведе митинг пред турската общност в Ротердам.

– Аз не бих искал да се намесвам във вътрешните политически проблеми на други държави, но в Европа има принцип, който позволява провеждане на такива събития. Преди известно време имаше подобна визита от Турция в Западна Тракия. Но няма причина за налагане на забрана към Турция. Не трябва да се провокират проблеми, които могат да причинят проблеми в Европа, заяви Катругалос за телевизия „Скай“.

Той също така отбеляза, че страната му винаги се е стремяла да поддържа приятелски отношения с Турция.

Становището, което изрази гръцкият заместник-министър на външните работи е изненадващо, но е важна подкрепа за Турция в разгара на конфликтите, които бяха създадени от забраните, наложени от няколко европейски страни. Заради предстоящия референдум в Турция за по-големи правомощия за турския президент,  турските представители искаха да проведат митинг пред турските общности в няколко страни, но това не им бе позволено.