Швейцария подготвя банков преврат

Група швейцарски активисти искат да копират „Чикагския  план“. През 1933 г. той е създаден от  няколко  американски икономисти под ръководството на известния Ървинг Фишър.

Целта на Фишер и колегите му е била да определят основните причини за Великата депресия и да се опитат да ги отстранят, така че събитията да не се повторят. Един от ключовите виновници за ужасната икономическа катастрофа на ХХ век е бил признат банковият принцип за частичните резерви.

Фишер  предлага  справедливо решение за  деликатния  проблем. Съотношението на банковите депозити към  заеми и инвестиции следва да бъде нормативно определен на 1: 1 – и нищо друго.

Например, депозитите  в някоя банка се оценяват на $ 100 милиона.  Това означава, че банката може да инвестира или да даде заеми за $ 100 млн. – и нито цент повече.

Такъв прост и разбираем принцип стотици пъти би повишил  надеждността на която и да е  кредитна институция.

От гледна точка на вселенската справедливост това е  идеален план. Но от  американските банкери по кой знае каква причина той не се приема. „Чикагският план“ на Фишер  отново се опитват да обсъдят по време на  рецесията през  1937-1938 г. Но след това той потъва в забвение за дълго време.

Интересът към  панацеята срещу криза беше възобновен през 2012 г., когато двама икономисти на МВФ публикуваха изследване, озаглавено „Нов поглед към „Чикагския план“. Изводът е такъв: В съвременните условия планът ще сработи дори по-добре отколкото  Ървинг Фишър е предполагал в  далечните 30-те години.