ВМРО: С нов данък проблемът се прехвърля върху здравата глава

ВМРО призовава финансовото министерство да преразгледа плановете си ново данъчно бреме над българите. Министерство на финансите пусна за публично обсъждане законопроект, който позволява на общините да налагат до 2% данъци върху доходите на физическите лица, като добавка към десетте процента досегашен данък.

Според ВМРО набавянето на средства за общините трябва да става за сметка на парите, които държавата събира досега, а не за сметка на гражданите. Въпросните 2% трябва да се вземат от 10-те досегашни процента.

ВМРО определя идеята за нов данък като прехвърляне на проблема от болната към здравата глава. Не може гражданите да плащат повече в името на общините. Идеята е точно обратната: общините да харчат повече в името на гражданите. И работа на държавата е да намери механизма, според който повече средства остават именно в общините.

Нов данък в настоящата ситуация ще направи от общините поредните монополисти. Точно както монополистите вдигат цените с оправданието, че им трябват пари за инвестиции, утре общините ще почнат да събират данък с идеята, че трябва да си плащаме, за да си вършат работата добре.

ВМРО смята, че данъчното законодателство в България не бива да се променя безразборно. Да увеличиш данъците в днешната ситуация ще изглежда нагло в очите на българите. Управляващите ще трябва да разсеят подозрението, че по този начин ще се закърпват дупките от огромните харчове на много общини за нескопосани ремонти.

Въпросът, който буди притеснение, е дали въвеждането на нов данък се прави в полза на самите общини. Не става ясно дали този нов приход няма да бъде основание Министерство на финансите да поиска да намали целевите субсидии за общините, въвели данъка.

Според партията тази промяна е неприемлива и по още една причина – ще ощети и т.нар. „работещи бедни“. ВМРО отдавна настоява за въвеждане на необлагаем праг в размер минималната работна заплата, както и на диференцирано подоходно облагане.

Партията от години предлага модел на семейно подоходно облагане, като в края на 2014 г. депутатите на Патриотичния фронт внесоха и съответните предложения за законови поправки. Целта е да се създаде мярка в полза на всеки изряден български данъкоплатец, отглеждащ непълнолетни деца. В мотивите към проекта е записано, че тя се създава чрез законово установено данъчно облекчение от прогресивен характер.

ВМРО – Българско национално движение