Учени: сладката вода стимулира концентрацията

vodaСлед изплакване на устата със сладка вода се подобрява концентрацията – това е доказано от американските учени.

В изследването са участвали 51 души и всичките  изпълнили по две задачи. В първата задача трябвало да отстраняват значението на  определен показател  от страниците на учебник по статистика. Втората задача, известна като „тест на Сруп“ била следната: На студентите се предлагали названия на цветове, като не винаги съвпадали думите и цвета на шрифта.

Те трябвало бързо да прочетат думите за себе си и да кажат на глас с какъв цвят е шрифта. Ако с червено е написано „син“, трябва да кажат червен.

Преди извършването на теста на Струп, половината от студентите си изплаквали устата със сладка вода, а втората половина с изкуствен подсладител. Тези, които изплакнали устата си с вода и захар, изпълнявали задачите по-бързо.

„Ако глюкозата – основен източник на енергия в организма – попадне в стомашно-чревния тракт и се абсорбира в кръвта, се повишава концентрацията“- казва авторът на изследването Leonard Martin. Тези резултати предполагат, че глюкозата стимулира рецепторите на език и увеличава нивото на внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *