Сорос: Европейският спасителен пояс за Украйна

sorosNEW YORK – Изборите за Европейски парламент, а и  президентските избори в Украйна през миналата седмица, показаха  ярко контрастиращи резултати. Европейските гласоподаватели изразиха своето недоволство от текущото функциониране на Европейския съюз, докато населението на Украйна демонстрира ангажимента си към асоцииране с ЕС. Европейските лидери и гражданите трябва да използват тази възможност за да  помислят какво означава това и как, чрез помощ за Украйна, те могат да помогнат на цяла Европа.

Първоначален фундамент на ЕС бе по-близкото обединение на суверенни държави, които искат да свържат постепенно нарастващ дял от суверенитета си в името на общото благо. Това беше смел експеримент в международното управление и върховенството на закона, насочени към замяна на национализма и използването на сила.

За съжаление, кризата на еврото превърна ЕС в нещо съвсем различно: само отношения на длъжници и кредитори, в които страните- кредиторки  налагат своите условия за укрепване на своето господство. Ако се съчетае подкрепата за министър-председателя на Италия  Matteo RENZI с  анти – ЕС  гласовете на леви и десни партии, както и да се вземе предвид ниската избирателна активност в Европейския парламент, може да се твърди, че по-голямата част от гражданите са против сегашните условия.

Докато дръзкият европейски експеримент в международното управление се отклонява от пътя, Русия се превръща в опасен съперник за ЕС, с  глобални геополитически амбиции и готовност да  използва сила.

Путин използва етническата национална идеология за укрепване на своя режим. Говорейки в програмата Direct Line миналия месец, той даде висока оценка на генетичните достойнства на руския народ. Анексията на Крим го направи популярен у дома и  усилията му да отслаби глобалната доминация на САЩ, по-специално чрез съюз с Китай, намериха благоприятен резонанс в световен мащаб.

Но користолюбивото правителството на Путин е в противоречие със стратегическите интереси на Русия: Русия би имала много ползи от тясното си сътрудничество с ЕС и САЩ. Прибягването до репресии в Русия и Украйна, води до контрапродуктивни резултати. Руската икономика отслабва, въпреки високите цени на петрола, заради изтичането на капитали и таланти. Насилието на  Майдана доведе до раждането на нова Украйна, която възнамерява да не стане част от новата руска империя.

Успехът на новата Украйна ще представлява заплаха за съществуването на Путинова Русия. Ето защо той се опитва толкова старателно да дестабилизира Украйна чрез насърчаване на самопровъзгласилите се сепаратистки републики в Източна Украйна.

Като се има предвид , че най-големият работодател в региона на Донбас  мобилизира протестите срещу сепаратистите, планът на Путин може да не сработи и ще трябва да приеме резултатите от президентските избори, избягвайки допълнителни санкции.

Но Русия е вероятно да търси други начини за дестабилизиране на нова Украйна, което не е твърде трудна задача, като се има предвид факта, че силите за сигурност, които са служили за   корумпирания режим на президента Виктор Янукович са деморализирани и не е задължително да са лоялни към новото ръководство.

Всичко това се случи много бързо и съвсем наскоро. ЕС и САЩ са загрижени за своите вътрешни проблеми, и до голяма степен са наясно с геополитическата и идеологическа заплаха, която представлява Русия на Путин. Как трябва да им се отговори?

Първата задача ще бъде съпротива срещу усилията на Русия да дестабилизира Украйна. Необходимо е новаторско мислене по отношение на „фискален пакт“ и други правила на ЕС за ограничаване на обхвата на държавните помощи. Най-ефективният начин би било да се предложи безплатна застраховка срещу политически рискове за тези, които инвестират или правят бизнес с Украйна.

Това ще запази хода на икономиката, въпреки политическия смут, а на украинците ще покаже, че ЕС и САЩ – както държавни, така и частни инвеститори – ще им помагат. Бизнесът ще се насочи към открит и обещаващ пазар, ако бъде напълно компенсиран за щетите, причинени от политически събития извън техния контрол.

Застраховането на политически рисков може да изглежда твърде сложно за бързи действия. В действителност застраховане от този тип вече съществува. Частни застрахователи и презастрахователи, като например германските Euler Hermes, в продължение на много години предлагат  подобни услуги. Застраховане предлагат и правителствени агенции , като например Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите на Световната банка и Overseas Private Investment Corporation  под ръководството на правителството на САЩ. Въпреки това, те трябва взимат значителни такси за покриване на разходите за презастраховане.

Изправени пред  висока премия, повечето фирми ще предпочетат да изчакат и да гледат бурята отдалеч. Ето защо съответните правителства трябва да поемат функцията на презастраховането и да използват своите  учреждения само за администриране на застрахователните полици.

Те биха могли да застраховат загубите по същия начин,  както гарантират пред Световната банка.

Действайки бързо и убедително, ЕС може да спаси Украйна, както и себе си. Това, което аз предлагам за Украйна, може да се практикува и у дома . Докато безброй промишлени ресурси лежат неизползвани,  има смисъл да се избягват компактни  фискални  инвестиции, които в крайна сметка ще върнат сумата, изразходвана за тях. Ренци, например, е за  подобен план .

Путин планира да превърне Крим в сцена за масивни  инвестиции в размер на 50 милиарда евро през следващите няколко години. С подкрепата на ЕС, и Украйна може да се  конкурира положително. И ако такава инициатива  постави началото на политика на растеж, от която така се нуждае Европа, то по пътя на спасението на Украйна, Европа ще се спаси сама.

Джордж Сорос

Europe’s Ukrainian Lifeline

One thought on “Сорос: Европейският спасителен пояс за Украйна

  1. Тоя пак се изказва твърде подготвен….Русия била агресорката…америка била спасителката….пълен смях. Америка която е най-големия агресор в света, заедно с германия и англия, да си траят, защото тези страни единствено съществуват на алчната основа на тяхното създаване….и пр една война се обезсмисля тяхното съществуване, ако не печелят…Това са страни, които не ги е еня за собствения народ, камо ли за хората по света !!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *