За симулация на 1 s работа на човешкия мозък са необходими 82 944 процесора

    mindМозъкът е най-сложното биологично изчислително устройство (на Земята, бел. ред), което не може да се симулира дори от най-мощните суперкомпютри в света. Все пак, това не означава, че никой не се опитва. Изследователския екип от Япония и Германия е успял да симулира една секунда работа на човешкия мозък,  използвайки изключително бърз компютър.

    Този подвиг на изчислителната мощност е станал  възможен благодарение на свободния софтуер за симулации, наречен NEST. Също така, за голям късмет,   съвместният екип от изследователи е имал достъп до четвъртият най-бърз  суперкомпютър в света –  компютъра  К от  Riken Research Institute в Кобе, Япония.

    С помощта на платформата NEST, екипът,  воден от Marcus Dizman и Абигейл Морисън е успял да създаде изкуствена невронна мрежа от 1,730 милиарда неврони, свързани в 10. 4 трилиoна синапси. Въпреки, че   е впечатляваща цифра – това е само малка част от невроните, които съставят мозъка на всеки човек. Според учените, човешкият мозък съдържа 80-100  милиарда нервни  клетки – почти колкото са звездите в нашата галактика.

    Като се има предвид този факт не е изненадващо, че учените не са могли  да симулират работата на мозъка в реално време. Били са необходими  40 минути и обединените усилия на 82 944 процесора в  компютъра К, за се симулира само една секунда от работата на мозъка. По време на симулацията, тя е заела  1 петабайт системна памет, тъй като всеки синапс се е моделирал отделно.

    Разбира се, практическата стойност на такава симулация е минимална поради малкия мащаб. Въпреки това, целта на този проект е била да докаже, че нашата способност да се моделират биологичните системи е достигнала критична точка. Науката вече е в състояние да опише достатъчно сложна система за да симулира човешкия мозък.

    Разбира се, това изисква огромно количество изчислителни ресурси, но това се отнася и за всеки проблем от появата на първите компютри. Първоначално  само най-бързите компютри в света са можели да играят  шах или да направят триизмерна графика.

    Може би, предвид технологичния напредък, учените ще могат да симулираt работата на човешкия мозък с помощта на клъстерни изчисления.  И може би един ден с тази задача ще може да се справи дори и един домашен компютър.

    Може би,  всичко, коeто ни трябва за да се създаде изкуствен интелект – е да се симулира мозък, равен по сложност с нашия. Това повдига въпроса – ако можем да построим такъв мозък, ще има ли той разум? Какво ще стане, ако симулираме мозък, който  е по-сложен, отколкото нашия? Може би не искаме да знаем отговора на този въпрос.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *