Саудитска Арабия реши да „купи“ Русия

    Саудитска Арабия предложи на Русия редица  икономически стимули, включително мащабна сделка за закупуването на оръжия и обещанието да не оспорва  продажбата на руски газ,  в замяна на отказа на Москва да подкрепя сирийския президент Башар Асад, пише Reuters, позовавайки се на източници от Близкия Изток и западни дипломати.

    Началникът на генералното разузнаване на Саудитска Арабия, принц Бандар бин Султан е предал предложенията на Ер Рияд лично на руския президент Владимир Путин по време на неофициална среща, която се е провела миналата седмица.

    Сирийски опозиционни източници, близки до Саудитска Арабия съобщиха, че принц Бандар предлага сделка за закупуване на оръжия от Русия на стойност $ 15 милиарда, както и гаранции, че държавите от Персийския залив няма да застрашават позицията на Русия като основен доставчик на газ за Европа.

    На свой ред, Саудитска Арабия очаква, че приемайки условията,   Москва ще отслаби твърдата си подкрепа за Асад и няма да наложи вето на проекта за резолюции на ООН за конфликта в Сирия.

    Официален коментар няма нито от руската, нито от саудитска страна по отношение на тази информация.

    Въпреки това, източници в дипломатическите кръгове казват, че реакцията на президента на Русия на предложението на принца от Саудитска Арабия не е еднозначно. Един от западните  дипломати е изразил  съмнения, че Путин ще се съгласи да смени влиятелната позиция на Русия в сирийския въпрос за  многомилиардни  договори за оръжие.

    Междувременно неназован ливански политик е заявил пред Ройтерс, че „Саудитската делегация е напуснала  Москва в добро настроение.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *