Posted inБез категория

Много българи са в Ниш за Нова година: Хем е хубаво, хем може да се пуши

Гости от България са наели повече от 70 на сто от хотелите в Ниш за новогодишната нощ. Комшиите харесват нашата трапеза, а особено им харесва, че може спокойно да пушат, пише Вечерни новини.

Сръбската кухня, южнячкия мерак и толерантното отношение към пушачите са онези неща, които са довели нашите съседи от България да прекарат незабравима вечер в ресторант в Ниш или край  езерото Власина! Клиентите са най-вече от София, който е на около 160 км от Ниш.  Две нощувки със закуска и вечеря са от порядъка на 130-190 евро.

Наталия Живанович, ръководител на Информационния център на туристическата  организация в Ниш потвърди, че капацитетът на хотелите и къщите за гости 70 % са запълнени с гости от България.

– Вече  няколко години е очевидно, че ние сме все по-търсена дестинации за новогодишната нощ. Нашите съседи не искат просто да прекарат добре  времето си, но също така да посетят исторически обекти и търговски центрове и магазини – казва Живанович.

Тя напомня, че те могат да се присъединят към гражданите на Ниш на площад „Крал Милан“, където те ще бъдат забавлявани от Саня Илич и оркестър „Балканика“. Колко от тях са били там, за да посрещнат и преди Новата година е трудно да се определи, тъй като те може да преминат границата  само с личната си карта. Ресторантьорите вече потриват ръце и се готвят да оставят у своите клиенти още по-добро впечатление.

Българите харесват и Власинското езеро като  дестинация за Нова година. Според Владимир Йованович, мениджър на хотел „Власина“ съседите  ще запълнят една четвърт от капацитета му.

Подобно е положението и в хотел „Александър“, където според рецепционистката Ане Брзачки са закупени от българи 95 места за Нова година.

Клиентите са предимно от София и на различни възрасти, от 25 до 50 години. Съседите българи  обичат да пътуват и досега са посрещали Нова година в Македония. Според някои оценки, за да посрещнат  2012 г. в ресторанти в Източна Македония  е имало  около 20 000 българи.

Българските кафенета вече не са рай за тези с по-плитки джобове, те са  по-скъпи от тези в Сърбия с 20 процента, но това не е от решаващо значение за пристигането им в Сърбия. Всеки ресторант в България, който държи на реномето си неглижира   сръбската народна или т.н.  новокомпонована узика.

– Просто казано, харесват нашата кухня, манталитет, музиката, атмосферата … както и ние обичаме да прекарваме лятото и зимата при тях – казва Драгиша Иванович от ресторант „Стадион“. – Обичат кебапчета  със сметана и кисели краставички, кисело зеле, каварма … всеки нов вкус за тях е интересен и това не е необичайно.

И освен това  няма да ви се наложи да излезете от  ресторанта, когато настъпи „никотинова криза“. В България, както в Македония, е в сила обща забрана за тютюнопушенето в закрити заведения и много българи до голяма степен са избрали да  пътуват до Сърбия за Нова година, защото тук „е оазис за пушачите“.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *