IT технологиите превзеха погребенията и гробищата

    В близко бъдеще на гробовете на мъртвите датчани  непременно ще се ходи със смартфони. С тяхна помощ ще може  да се прочете информация за мъртвите  от  надгробните им плочи. Върху надгробния камък ще се поставят QR-код с линкове към видео и аудио файлове, които ще позволят да се научи кой е бил починалия. Днес в Дания поставянето на паметник с такъв код струва около 100 евро. Разбира се доста скъпо, но в Германия за надгробна плоча с цифрова фоторамка  искат около пет хиляди евро…

    Заслужава да се отбележи, че тази инициатива не е първата иновация  в европейските гробища. През март 2007 г. дърводелецът от Германия Карстен Глейзър купи лиценз за цифрови надгробни паметници и продава необичайни паметници, на които може  да се видят снимки на починалия върху гроба му.

    10-инчовият дисплей е изработен от бронирано стъкло и работи със  специална преносима батерия, която може да се презарежда у дома. Зареждането е достатъчно за 2 часа  гледане. Все пак, ако се инсталират слънчеви панели върху надгробния камък, спокойно може да мине и без батерия. При желание на  клиента  дисплеят може да се увеличи до 12 инча, а надгробния камък може да се направи в каквато и да е форма.

    Макар засега лавина от поръчки за гробищните иновации все още да няма,  авторите на идеята смятат, че скоро  погребенията ще бъдат свързани  с микропроцесори  толкова тясно, колкото и с гробовете. Още повече, че  църковният  съвет на град Holbaek се е сдобил с няколко микропроцесора, като по този начин е  решил да увековечи паметта на местни знаменитости. По същия начин, в този град ще  отдадат почит на няколко монаси, които са живели в местния манастир.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *