Швейцария: Първа присъда за „Like“ във „Facebook“

Жител на Швейцария за първи път в историята бе осъден  за „Like“ в социалната мрежа „Фейсбук“. Съдът в Цюрих осъди 45-годишен мъж и го задължи да плати глоба в размер на 4 хиляди франка (4.1 хиляди  долара).

Според изданието The Local Switzerland, през 2015 г.осъденият  швейцарец, чието име не се споменава, е поставил „Like“ на коментарите на активистите, които обвиняват ръководителя на Асоциацията за защита на животните Ервин Кеслер в  расизъм и антисемитизъм.

В отговор Кеслер дава на  съд не само автора на коментарите, но и този, който ги „лайкнал“, обяснявайки, че „Like“ популяризира публикацията и я прави видима за повече потребители.

Съдията също така отбелязал, че „Like“ означава одобрение и по този начин ответникът демонстрира, че е съгласен със съдържанието на оскърбителните коментари.

През 1998 г. самият  Кеслер е осъден на лишаване от свобода, след като  публично оприличава ритуалното клане на животни в съответствие с еврейската традиция с престъпленията на германските нацисти.

Но  съдът отбелязва, че от присъдата са минали почти 20 години, и затова  обвиняемите нямат причина да обвиняват Кеслер в расистки и антисемитски възгледи.

Както  отбелява  France-Presse, за Швейцария това е първият случай на присъда за „лайк“ в социалната мрежа.