Честито! В английско училище въвеждат полички за момчетата

В едно от частните училища в Лондон планират да позволят на учениците от мъжки пол да носят поли – в рамките на програмата за въвеждане на полово неутрална униформа. От училището обясняват  тази инициатива със стремежа да се   изравняват  правата на момчетата и момичетата,  на които е разрешено да носят панталони.

В училище Highgate, където планират да въведат новата форма, по-рано вече заявиха, че все повече и повече техни  ученици започват да се съмняват в собствената си полова идентичност. Семестър обучение в  училището струва 6790 паунда (8.7 хиляди долара).

Сега  женският комплект на училищната униформа се състои от блуза, сако, вратовръзка по избор, както и карирана пола или панталон. Във версията за мъже са предвидени само панталони, и някои виждат в  това  проява на неравенство.

В допълнение към униформите за двата пола,  в училището замислят    да  направят обща тоалетна и да позволят на момичетата да се занимават в мъжките спортни секции.

Както заяви в   интервю с журналисти директорът Адам Петит, да се въведе новата униформа са поискали самите ученици. На сегашното поколение от млади хора е чужд дуалистичния възглед за света, характерен за възрастните, казва директорът.

„Както и  други училища и много младежки организации, ние виждаме, че все повече и повече млади хора се съмняват в своята полова идентичност“, – казва Pettiti.

Според официални данни, броят на тийнейджърите във Великобритания, които търсят съвети за смяна на пола, нараства рязко – два пъти- през последните няколко години. Активисти, борещи се за равенството между половете сред подрастващите, по-рано поискаха от училищата да задължат  учителите да не   използват в общуването с учениците фрази, които акцентират върху  пола, като например „бъди мъж“.

През 2015 г. във Великобритания се е удвоил броят на тийнейджърите на възраст под 18 години, насочвани в единствената клиника в Англия,  занимаваща се  с проблемите на половата идентичност.

За прием при специалистите в  лечебно- профилактичния центърTavistock and Portman NHS Foundation Trust миналата година са се обърнали близо 1400 човека, а момичетата сред тях са били почти два пъти повече, отколкото момчетата.

По Би Би Си

Превод: ИНФОМАКС