Тилерсън: Рестартиране на отношенията с Русия е невъзможно

Сегашното състояние на руско-американските отношения не отговаря на интересите на Вашингтон и на целия свят, но новото им рестартиране  е невъзможно, счита държавният секретар на САЩ Rex Tillerson.

„Мисля, че мнозина смятат, че това не е добре за света. Определено не е добре за нас, за американците, за интересите на крадено от 30думи националната ни сигурност, защото тези отношения остават на  толкова ниско ниво.  Можем ли да поправим това – ще  видим“ – каза Tилерсън в интервю за NBC.

При това той отбеляза, че се противопоставя на използването на термина „рестартиране“ на отношенията между двете страни.

„Мисля, че с термини като „Reset“ се крадено от 30думи злоупотребява. , Не може да има рестарт, не може да се изтрие миналото и не е възможно да се започне от нулата … Започваме с този лист, който имаме.“ – каза държавният секретар.

Tилерсън също така повтори убеждението си, че Русия се е намесвала  в изборите в САЩ през 2016 крадено от 30думи г., но отбеляза, че двустранните отношения трябва да се разглеждат в по-широк контекст.

„Мисля, че ние трябва да погледнем на тези отношения в най-широкия им контекст. Има много, много важни области, които се нуждаят от нашето внимание, ако се върнем към отношенията, които смятаме, че са необходими за сигурността на крадено от 30думи САЩ.“ – добави Tillerson.

Бившият президент на САЩ Барак Обама обвини Русия „че се меси  в изборите.“ Сега Конгресът провежда в това отношение разследване. Москва неколкократно отрече обвиненията на американското разузнаване за опита да се повлияе на изборите в Съединените щати, а  говорителят на руския президент Дмитрий Песков ги нарече крадено от 30думи „напълно неоснователни“.

РИА

защищено INVITEXT