Тилерсън: Рестартиране на отношенията с Русия е невъзможно

Сегашното състояние на руско-американските отношения не отговаря на интересите на Вашингтон и на целия свят, но новото им рестартиране  е невъзможно, счита държавният секретар на САЩ Rex Tillerson.

„Мисля, че мнозина смятат, че това не е добре за света. Определено не е добре за нас, за американците, за интересите на националната ни сигурност, защото тези отношения остават на  толкова ниско ниво.  Можем ли да поправим това – ще  видим“ – каза Tилерсън в интервю за NBC.

При това той отбеляза, че се противопоставя на използването на термина „рестартиране“ на отношенията между двете страни.

„Мисля, че с термини като „Reset“ се злоупотребява. , Не може да има рестарт, не може да се изтрие миналото и не е възможно да се започне от нулата … Започваме с този лист, който имаме.“ – каза държавният секретар.

Tилерсън също така повтори убеждението си, че Русия се е намесвала  в изборите в САЩ през 2016 г., но отбеляза, че двустранните отношения трябва да се разглеждат в по-широк контекст.

„Мисля, че ние трябва да погледнем на тези отношения в най-широкия им контекст. Има много, много важни области, които се нуждаят от нашето внимание, ако се върнем към отношенията, които смятаме, че са необходими за сигурността на САЩ.“ – добави Tillerson.

Бившият президент на САЩ Барак Обама обвини Русия „че се меси  в изборите.“ Сега Конгресът провежда в това отношение разследване. Москва неколкократно отрече обвиненията на американското разузнаване за опита да се повлияе на изборите в Съединените щати, а  говорителят на руския президент Дмитрий Песков ги нарече „напълно неоснователни“.

РИА