Зловещо: Здравната каса ще преценява кой кога ще умре!

Звучи зловещо и невероятно, но  вече е факт. Чиновниците от Здравната каса ще преценяват кой колко му остава да живее…. Не ви се вярва?

„Здравната каса няма да заплаща лечението на хората с Хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Това крадено от 30думи е разписано в нови правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, приети от надзорния съвет на здравноосигурителната институция.

В тях като изключващи критерии за лечение са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или пък поради злоупотреба с алкохол.

крадено от 30думи

От Федерация „Български пациентски форум“ определиха новите правила, които трябва да влязат в сила след 6 дни, като ужасяващ геноцид. От касата обясниха за Дарик, че става въпрос за скъпоструващо лечение, което трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне.

Новите правила са залегнали в изискванията на крадено от 30думи здравната каса за лечение на хроничен вирусен хепатит С при пълнолетни. В тези изисквания има изключения, които са ужасяващи, обясни пред Дарик Иван Димитров, председател на федерацията.

„В изключващите критерии за лечение на пациенти с Хепатит С е записано нещо, което е ужасяващо. Там се казва, че касата няма да крадено от 30думи плаща за пациенти, при които се очаква ниска продължителност на живот поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания. Това е безумие.

С тези критерии и правила касата започва крадено от 30думи да играе ролята на лекуващ орган.

Тук пише, че няма да бъдеш лекуван, ако ти имаш хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче имаш и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване.

Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и крадено от 30думи не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш. Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре“, пита Димитров.

От касата информираха, че новите правила не целят да правят рестрикции по отношение на пациентите, но е по-добре да се лекуват хора, които са перспективни. А когато лекарите кажели, крадено от 30думи че дадено лечение не е целесъобразно, касата нямало как да го плати.

Опасенията на Димитров обаче са в това, че касата не винаги ще се допитва до лекарите.

„Още повече във всичките тези критерии, документации и простотии е заложено, че лекарят може да предпише терапията, но касата по икономически причини крадено от 30думи може да не разреши тази терапия.

Т.е. лекарят може да казва – единственият ти шанс да се излекуваш е с тази терапия, а касата отново се превръща в лекуващ орган и казва – няма да изпишем тази терапия по икономическа целесъобразност, защото тя е скъпа за касата. Това е безумно, крадено от 30думи това е геноцид в абсолютния му вид“, категоричен е той.“

Информацията е на Дарик радио

защищено INVITEXT