Зловещо: Здравната каса ще преценява кой кога ще умре!

Звучи зловещо и невероятно, но  вече е факт. Чиновниците от Здравната каса ще преценяват кой колко му остава да живее…. Не ви се вярва?

„Здравната каса няма да заплаща лечението на хората с Хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Това е разписано в нови правила крадено от 30думи за лечение на хроничен вирусен хепатит С, приети от надзорния съвет на здравноосигурителната институция.

В тях като изключващи критерии за лечение са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или пък поради злоупотреба с алкохол.

От Федерация „Български пациентски форум“ крадено от 30думи определиха новите правила, които трябва да влязат в сила след 6 дни, като ужасяващ геноцид. От касата обясниха за Дарик, че става въпрос за скъпоструващо лечение, което трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне.

Новите правила са залегнали в изискванията на здравната каса за лечение на крадено от 30думи хроничен вирусен хепатит С при пълнолетни. В тези изисквания има изключения, които са ужасяващи, обясни пред Дарик Иван Димитров, председател на федерацията.

„В изключващите критерии за лечение на пациенти с Хепатит С е записано нещо, което е ужасяващо. Там се казва, че касата няма да плаща за пациенти, при които крадено от 30думи се очаква ниска продължителност на живот поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания. Това е безумие.

С тези критерии и правила касата започва да играе ролята на лекуващ орган.

Тук пише, че няма да бъдеш лекуван, ако ти имаш хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче имаш крадено от 30думи и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване.

Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш. Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре“, пита Димитров.

От касата информираха, че новите правила крадено от 30думи не целят да правят рестрикции по отношение на пациентите, но е по-добре да се лекуват хора, които са перспективни. А когато лекарите кажели, че дадено лечение не е целесъобразно, касата нямало как да го плати.

Опасенията на Димитров обаче са в това, че касата не винаги ще се допитва до крадено от 30думи лекарите.

„Още повече във всичките тези критерии, документации и простотии е заложено, че лекарят може да предпише терапията, но касата по икономически причини може да не разреши тази терапия.

Т.е. лекарят може да казва – единственият ти шанс да се излекуваш е с тази терапия, а касата отново се превръща крадено от 30думи в лекуващ орган и казва – няма да изпишем тази терапия по икономическа целесъобразност, защото тя е скъпа за касата. Това е безумно, това е геноцид в абсолютния му вид“, категоричен е той.“

Информацията е на Дарик радио

защищено INVITEXT