Императорът на Япония Акихито реши да абдикира

Според източници, 82-годишният монарх възнамерява да предаде трона на сина си, Нарухито.

Япония император Акихито е съобщил  плановете си да  абдикира в близките няколко години и да предаде  трона на престолонаследника Нарухито, съобщи японският  телевизионен канал NHK. Императорът вече е обявил  плановете си крадено от 30думи на членовете на своето семейство.

Според източници, причината за това решение е желанието на 82-годишният император да се пенсионира преди да загуби възможността да изпълнява задълженията си поради здравословното си състояние.

Император Акихито е  най-големият син и пето дете на император Хирохито и императрица Koдзюн, той  е роден на 23 декември 1933 г. Официално Акихито се счита за 125-ят император на династията, управляваща непрекъснато Япония от 660 г. пр. Хр., когато  японски монарх става Дзиму.

В момента Акихито крадено от 30думи се счита за единственият управляващ в света император.

През 1959 г. бъдещият император се  жени за дъщерята на президента на голяма  фирми за производство на брашно Мичико Седа, което става прецедент за императорското семейство, тъй като мъжете от него преди това са си избирали съпруги изключително от аристократични семейства.

Акихито крадено от 30думи се интересува от биология и ихтиология и е публикувал редица научни статии. През 1986 г. той е избран за почетен член на Лондонското  Линеевско общество – международна общност по  естествени науки.

защищено INVITEXT