Menu

В Румъния освободиха десетки хора, държани като роби

Румънската прокуратура разследва отвличанията на десетки лица от най-уязвимите групи, предават частни агенции. Твърди се, че сред тях имало и деца, които били държани против волята им и принуждавани да работят или просят.

По време на разследването трима мъже и две момчета,  на крадено от 30думи възраст 10-12 години,  били намерени оковани във вериги в планинския град Беревоещ,  на 150 километра северозападно от Букурещ.

Всички те са спасени, а жилищата на заподозрените са претърсени. Според данните те са членове на голяма ромска фамилия.

От Букурещ съобщават, че в акцията са участвали 160 полицаи:

„Шокиращо е да крадено от 30думи чуеш това в 21 век,“, коментира главният прокурор на  Питещ Валентин Преотяса.

Прокурори от службата за борба с организираната престъпност заявиха,  че разследват около 90 души.

За тях крадено от 30думи се смята, че през последните осем години са „примамили или отвлекли приблизително 40 лица с физически или психически увреждания или много бедни, които принуждавали да секат дърва, да просят или да се грижат за животни“.

Смята се, че част от жертвите са отвличани от гари, автобусни спирки, църкви, а е крадено от 30думи имало и случаи да ги взимат и от собствените им домове.

Още по-стряскаща е жестокостта, която е проявявана към някои  от тях. Според органите на реда, освен да ги оковават с вериги, насилниците ги карали да се бият за забавление. Също така ги заключвали, държали ги често без храна, а крадено от 30думи понякога им хвърляли яденето на земята.

Съобщава се и за случаи, в които жертвите били събличани голи и поливани с вода.

  Агенция „Фокус“
крадено от 30думи
защищено INVITEXT