Юнкер: Ще има последици за страните, които се развиват в посока, която не бихме желали

Отиват ли си или остават британците? На 23 юни предстои гласуването им на референдума за членство в Общността. Европейската комисия в Брюксел се застъпва – естествено – срещу възможния брекзит. В интервю за германското издание Der Spiegel председателят й Жан-Клод Юнкер говори за сдържаността на Брюксел, последиците от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС и за липсата на съчувствие към неговата институция.
„Относно последиците от брекзита вече казах, че няма да посрещнем дезертьорите с отворени обятия. Това е отношението на ЕК, както и позицията на други правителства. И, разбира се, ще има последици за моделите в другите страни, които се развиват в посока, която не бихме желали“, коментира председателят на ЕК ситуацията около предстоящия британски референдум за членство в Общността, информира „Фокус“.
Юнкер отбеляза, че при евентуален вот за напускане на Великобритания „трябва да реагираме с активност“. Същевременно обаче той призна, че настояването за задълбочаване на правилата „вероятно не е реалистично“, а предоговаряне на съществуващите договори не е по вкуса на държавите-членки.
Председателят на ЕК подчерта, че не слага знак за равенство между евроскептиците и противниците на ЕС, които набират все по-голяма популярност. Той призна, че ЕК не е много популярна сред страните от Общността, но за сметка на това – Европа е. „Налице е отдалечаване, защото не сме успели да се фокусираме върху големите въпроси, а в същото време се месим прекалено много в проблемите на държави и региони“, обясни Юнкер. Но той е категоричен: „Твърде много Европа ще убие Европа. По същия начин, твърде малко Европа ще убие Европа“.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/evropa-yunker-obshtnostta-1509971.html#ixzz4Ahg6yEog