К. Янков: Властта създава условия за полицейска злоупотреба

Министерски съвет предлага да се създадат условия за полицейска злоупотреба.

Така депутатът от БСП и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Янков коментира предложените от властта промени в Закона за електронните съобщения. Днес депутатите дебатираха по поправките.
В тях се дава разрешение МВР и спецслужбите да могат да подслушват гражданите, да следят SMS-ите им и комуникацията в интернет след “обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление”. Според Янков това означава, че може да се окаже, че “някой бил чул, че някой бил казал” и това да даде възможност за подслушване.

“Предложените текстове са първа стъпка към ограничаване на правата на гражданите и по тях трябва да се произнесе Конституционния съд. Това сме го виждали в предходен мандат с премиер Бойко Борисов и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов”, каза той.

“Какво искате да постигнете с тази първа стъпка? Отново посягате на свободата на гражданите и нашите предположения са, че ще има отново елементи на полицейщина, на полицейска злоупотреба, защото вие сте доказали, че злоупотребявате”, заключи той.

Янков настоява възможността да подслушване и искане на трафични данни да бъде обвързана с досъдебно производство, което ще доведе до съдебен контрол.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов също посочи, че ако предложените текстове бъдат приети, това ще доведе до злоупотреби и до полицейски произвол.

Независимият депутат Велизар Енчев предложи гражданите, на които трафичните данни ще бъдат следени, поне да бъдат информирани за това.