Кандидат-президентът на САЩ Б. Сандърс дава България за пример

Бърни Сандърс коментира платения отпуск по майчинство у нас

Кандидатът за президент на САЩ на демократите Бърни Сандърс посочи България за пример по отношение на платения отпуск за майчинство, пише Kmeta.bg.

Сандърс публикува на страницата си във Facebook графика на майчинството в редица държави, като се оказва, че САЩ е на дъното на класацията с 0 дни платен отпуск.

Бърни Сандърс посочва, че на фона на липсата на платен отпуск в САЩ, в Северна Корея майките получават 77 дни платен отпуск, в Афганистан – 91 дни, в Сомалия – 98 дни, в Бангладеш – 112 дни, във Великобритания – 237 дни, а в България – 410 дни.

„Когато става въпрос за подкрепа на реалните семейни ценности, САЩ изостава от почти всяка голяма страна в света. Ние сме единствената напреднала икономика, която не гарантира на своите работници някаква форма на платен отпуск по семейни причини, отпуск по болест или платен отпуск. Това е позор“, написа той на страницата си в социалната мрежа.

Бърни Сандърс е основният конкурент на бившата Първа дама на САЩ Хилъри Клинтън. Именно един от двамата ще бъде издигнат за кандидат на демократическата партия на предстоящите президентски избори в страната.

Победителят в тази надпревара пък ще се изправи срещу последния останал кандидат на републиканците Доналд Тръмп, след като губернаторът на Охайо Джон Кейсик се отказа от надпреварата за президент на САЩ.