Държавният департамент: В България цари обществена нетърпимост към ромите

Маргинализацията на ромското малцинство и обществената нетърпимост към него   е голям проблем в областта на човешките права в България, се посочва в частта за България в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2015 година.

Продължаващото влошаване на медийната среда и увеличаването на корпоративната и политическата зависимост на медиите също са проблемни миналата година, се казва в документа, публикуван на сайта на Държавния департамент.

Корупцията продължава да пречи на способността на правителството и подкопава общественото доверие към бизнес сектора,  в съдебната система и в други държавни институции, се отбелязва в доклада.

Държавният департамент посочва случаи на религиозна дискриминация и тормоз в България и споменава антимюсюлманските демонстрации.

В доклада се споменава и за слабости в процеса на интеграция на бежанците и политиката в тази област, за изборни измами, насилие на  полова основа и дискриминация на жените, насилие срещу деца, търговия с деца, както и за дискриминация на малцинствата при  заетостта.