Как да не станете жертва на интернет измама

Все по-бързо се развиват интернет технологиите, а заедно с тях расте и количеството на интернет измамите. Не е тайна, че днес има много любители на лесни пари, които предпочитат да печелят от нарушаване на закона.

Кредит до заплата. Пари до заплата на Burzi-krediti.com
Кредит до заплата. Пари до заплата на Burzi-krediti.com

Съответно се увеличава и броят на жертвите крадено от 30думи на виртуална измама. На интернет измамниците съдейства фактът, че истински ефективно оръжие в борба срещу виртуалните афери и измамници все още няма.
Много хора предпочитат интернет пазаруване, където е възможно лесно  да се попадне в интернет измама. Трябва да се има предвид, че мошениците са много убедителни и изобретателни, ако крадено от 30думи не сте твърдо убедени и имате съмнения за измама, не изпращайте никакви пари. Има малка вероятност, че ще можете да си върнете парите.

Ако сте усетили, че сте станали жертва на интернет измама направете следното:
– в никакъв случай не изпращайте пари;
– веднага прекратете връзката с измамника, за да крадено от 30думи не попаднете под негово влияние. Не се поддавайте на уверенията му;
– свържете се с полицията в случай на нужда от незабавно съдействие;
– влезте в сайта за борба с компютърни престъпления http://www.cybercrime.bg/bg и подайте оплакване онлайн;

Ако измамата е чрез сайт  на онлайн магазина, банка  или друго учреждение, уведомете крадено от 30думи администратора на сайта.

Най-разпространените интернет измами
Голяма популярност е придобила интернет измамата чрез SMS известяване или е-мейл писмо, където се посочва, че сте спечелили кола или други ценни награди. Измамниците обикновено искат да прехвърлите на електронната им сметка определена парична сума, необходима за транспортни разходи, мита и др. След като крадено от 30думи им прехвърлите указаната сума, те престават да контактуват с вас и става невъзможно да се свържете с тях.
Игнорирайте писма по електронната си поща, в които от името на някоя организация (например, банка) се изисква да предоставите вашите лични данни или да смените паролата и номера на сметката си. Oт  крадено от 30думи доверчиви интернет потребители измамниците източват милиони.
Бъдете внимателни!  Ако цените на намерения от вас сайт са много ниски, а отстъпките са изключително щедри – помислете каква е причината? В интернет  фалшивите сайтове са твърде разпространено явление. Опитайте да използвате само добре познати и изпитани сайтове и онлайн магазини, научете и крадено от 30думи анализирайте обратната информация за тях. Научете какви са отзивите за тях.
Ако сте получили  SMS от близки или приятели, първо се опитайте да се свържете с този човек на посочения номер. Ако той не отговаря – изчакайте и след малко отново се свържете с него. В случай, че пак не крадено от 30думи отговаря – свържете се с неговия приятел за да се уверите, че той наистина има нужда от пари.
По време на пътуването извън страната,  не използвайте личната карта за  плащане на пазара, в малки магазини и други подобни места. Теглете парите си от официалните финансови институции, избягвайте съмнителни местни терминали, крадено от 30думи защото рискувате да загубите парите си.
Измама със самолетни билети
Да се купят самолетни билети чрез интернет е удобно и бързо. Защо да се чака дълго, ако билетът може да се получи в рамките на няколко секунди. Много хора избират този начин за закупуване на самолетни билети и за съжаление крадено от 30думи много от тях са били измамени.

Обикновено  измамата не се разкрива  веднага, някои разбират, че техните билети не са валидни едва на летището. Това дава възможност на мошениците да избегнат наказание. За да не бъде провалена вашата почивка, трябва внимателно да помислите откъде да купите самолетни билети чрез Интернет. Ползвайте крадено от 30думи сайта на авиокомпанията или услугите на агенциите за самолетни билети, за да избегнете неприятни моменти. Пазете се от непознати сайтове, предлагащи билети на ниски цени.
Практиката показва, че борбата срещу киберпрестъпниците е слабо ефективна. В най-добрия случай фалшивия сайт просто се закрива. Полицията също с голяма вероятност няма да покаже крадено от 30думи голяма ефективност, тъй като всички операции се извършват предимно по пощата и по банков път, IP-адресът също не винаги може да бъде определен.  Да се задържат опитните мошеници е практически невъзможно, затова бъдете предпазливи и внимателни.
„Информационен партньор – burzi-krediti.com

защищено INVITEXT

Последвайте ни в Телеграм