Новият световен ред на Путин

Руският президент Владимир Путин се включи в конфликта в Сирия, за да установи в света нов йерархичен ред, пише за германския вестник Die Zeit Михаел Туман .

„Не бива да се тълкува прекратяването на огъня в Сирия, в смисъл, че боевете спират, – пише журналистът,  крадено от 30думи отбелязвайки, че в някои места, а именно, на север от Алепо, Латакия и в южната част на страната, те продължават.

Споразумението между САЩ и Русия на първо място означава  спиране на   голямото настъпление на силите на Асад, подкрепяни от руски бомбардировачи. Това е „малка победа за сирийската опозиция, и за крадено от 30думи много сирийци, „защото те могат да напуснат своите бомбоубежища“ и „да започнат да търсят храна,  ако до тях, разбира се, стигнат хуманитарните конвои“.

Но това повдига „въпроса защо Владимир Путин е спрял по средата“, продължава изданието. И отговорът е, защото Асад има локални цели, а Путин – глобални. „И президентът крадено от 30думи на Русия се намеси в ситуацията в Сирия не за да спечели няколко разрушени покрайнини на Алепо, а да утвърди нов йерархичен ред в  света“, – казва Туман.

Независимият руски външнополитическия експерт Александър Голц смята, че в Сирия за Путин всичко върви по-добре от всякога. Според него „първоначално великите сили крадено от 30думи ще се опитат да прокарат собствените си интереси, като  използват техните марионетки – за Москва  това е Асад, за Вашингтон – т.нар умерена опозиция“.

„Но бърз изход от тази борба не може да има, тъй като в нея се намесва трета страна – ИД. Така че суперсилите трябва да се крадено от 30думи споразумеят помежду си и да решат какво да правят със Сирия“ – счита анализаторът.

Тази концепция, както  подчертава  Die Zeit, се основава на добре познатата схема, която действа крадено от 30думи в периода  1947-1990 г. А в началото на февруари по време на конференция по сигурността в Мюнхен руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че има „студена война“ между Русия и Запада. Много западни участници видяха в изявлението на политика заплаха.

„Но те не са го доразбрали – казва Туман. В действителност, крадено от 30думи премиерът просто озвучи желаемото  от гледна точка на Русия състояние на света – а именно, наличието на две световни суперсили, заплаха от ядрена война, контролирани конфликти, а след постигане на споразумение – и абсолютно спокойствие“ ,

Тази концепция за световен ред бе обозначена от  Владимир Путин още миналата есен по крадено от 30думи време на Общото събрание на ООН, когато Путин припомни за Ялтенската конференция през 1945 г., когато СССР, САЩ и Великобритания  определят следвоенния ред в Европа.

„По отношение на Сирия „принципът Ялта“ означава, че САЩ и Русия с помощта на примирието и ограничаване на техните марионетки,  проверяват колко добре те контролират крадено от 30думи ситуацията – продължава авторът. И ако успеят, тогава Близкият изток ще бъде разделен на сфери на влияние,

като след това същото нещо ще се случи с Източна Европа.

“ ЕС и Германия, от своя страна, ще останат в  „ролята на  наблюдатели“. Всичко това, естествено, ще бъде възможно, ако Съединените щати крадено от 30думи и Русия  бъдат в състояние да се споразумеят. И тогава светът ще бъде „доста опростен“.

„Ялта-2″ ще бъде възможна не само като следствие от споразумение на САЩ и Русия. В Източна Европа ще бъде достатъчно безразличие и дипломатическо отстъпление на САЩ. Малко вероятно е, че това ще направи Хилъри Клинтън, крадено от 30думи но за  Доналд Тръмп няма такава сигурност“, – заключава Туман.

Източник: Die Zeit

защищено INVITEXT