Ще ни глобяват за сърп, чук и петолъчка. Или поне така искат реформатори

Всички символи, лозунги, фотоси, надписи и знаци и други знаци и предмети, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, да се премахнат от публичните места.

Това нарежда проектодопълнение в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, депозирано в деловодството на Народното събрание от депутата от ГЕРБ Методи Андреев и реформаторите Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков.

Логично, монтирането и развяването на горепосочените атрибути занапред се забранява. Всички те – скулптури, паметници, картини, фотоси и други, пресъздаващи образи, персонажи или събития от историята на БКП или от периода 9.09.1944 – 10.11.1989 г., трябва да заминат в Музея на социалистическото изкуство.

В случай, че заварени предмети или символи не могат да се преместят, на тях трябвало да се монтира табела, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон.

Областните управители ще глобяват по 200 лв. физическите и по 2000 лв. юридическите лица, а при рецидив – двойно. В случай, че нехаят, лично министър-председателят или посочен от него отговорник трябвало да издава наказателните постановления срещу възхваляващите комунизма.

Не е ясно какво ще се случи със знамената, тениските и другите атрибути с петолъчки, сърпове и чукове, които се продават до пл. „Св. Ал. Невски“ и на други места из столицата и страната. Нито пък какво ще сполети тези, които ги купуват и носят.

Комисията по досиетата да се закрие, поискаха пък депутати от БСП, които внесоха проект, отменящ сегашния закон. Архивът на комисията да се прехвърли в нова структура – Институт за националната памет, предлагат те. Той също ще прави проверка за чисто ДС минало, но при различни условия – със съгласието на проверявания и без задължение резултатът да бъде публично обявяван. Шефът му ще се избира от парламента по предложение на правителството за срок от 5 г.
Със законопроекта отпада т.нар. картонче и то вече няма да може да бъде доказателство за принадлежност към бившата ДС.

Според един от новите членове на четворката Андреев, Славов, Димитров и Лилков всички държавни органи, тези на местното самоуправление, публичните организации, но също физическите и юридическите лица трябва да предприемат действия за преодоляване на наследството от комунистическия режим.

В едномесечен срок от влизане в сила на закона областните управители, представителите на централната и местната власт, публично-правните и граждански организации, юридическите лица и гражданите трябва да се приведат в съответствие с новите разпоредби.

Междувременно днес от БСП призоваха да се закрие Комисията по досиетата. Архивът й трябвало да се прехвърли в нова структура – Институт за националната памет. Той също ще прави проверка за чисто ДС минало, но със съгласието на проверявания и без задължение резултатът да се оповестява. Шефът му ще се избира от парламента по предложение на правителството за срок от 5 г. От законопроекта отпада т. нар. картонче, което вече няма да бъде доказателство за принадлежност към бившата ДС.

Камен Каменов за „Хипотези“, 28.01.2016 г.