Германия : 10 на сто от семействата притежават повече от половината капитали

Разпределението на паричните потоци в Германия продължава да бъде много неравномерно, сочи доклад, публикуван в понеделник, 25 януари. Изследването се основава на съобщения на  Министерството на труда на Германия.

Според данните, десет на сто от семействата през 2013 г.  са притежавали почти 52 процента от крадено от 30думи нетните капитали, докато през 1998 г. те са имали само   45,1 на сто от капиталите. В същото време 50 процента от най-бедните семейства сумарно притежават само един процент от нетния капитал (през 1998 г. – 2,9%).

Във връзка с тази тенденция фракцията на „левите“ в Бундестага поиска промяна на курса. „В Германия има огромно преразпределение (на капитали) отдолу нагоре, което ясно се вижда от официалните данни,“ – каза депутатът от „левите“ Sabine Zimmermann.

Според нея, тенденцията трябва да крадено от 30думи бъде обърната. Цимерман каза също, че е необходимо да се въведе специален данък за милионерите. Като първият милион  активи, предмет на този данък няма да се облага, а след това с данъчна ставка от 5%.

Неотдавнашно проучване на благотворителната организация Oxfam установи, че 62 от най-богатите хора в  в света крадено от 30думи притежават същата сума, с която разполага най-бедната половина от населението на света.

DW

защищено INVITEXT