Произведоха ГМО домати, които забавят стареенето на човек

Британски генетици създадоха нов сорт трансгенни домати, които съдържат голямо количество ресвератрол – мощен антиоксидант в червеното вино, който може да забавя стареенето и болестта на Алцхаймер, пише списание Nature Communications.

„Важните за медицина такива растения трудно се отглеждат и обикновено трябва много време за крадено от 30думи да произведат необходимото вещество. Нашето изследване ни дава фантастична по своите възможности платформа за бързо производство на тези полезни вещества в доматите. Те могат да се извличат директно от сока на доматите „- казва Джан Ян от Джон Инес центъра в Норуик във Великобритания.

Джан и колегите му са направили крадено от 30думи първата стъпка към производството на най-важните биохимични и лекарства с обикновени културни растения чрез изучаване на работата на един от гените в Arabidopsis thaliana, див роднина на зелето, който учените използват като растителен аналог за лабораторни мишки.

В генома на това растение, както казват учените, се съдържа генът AtMYB12, съдържащ крадено от 30думи инструкции за изграждане на протеин, който контролира колко вещества, „свързани“ с него, ще събират растителните клетки.

Авторите на статията пресадили този сегмент на ДНК в генома на конвенционални крадено от 30думи домати и го модифицирали така, че да стимулира клетките на плода да произвеждат две полезни вещества – антиоксиданта ресвератрол и генистеин. И двете вещества се съдържат в гроздето и в соята, от ДНК на които учените извлекли гени, отговорни за техния синтез и ги трансплантирали в генома на доматите.

Първите крадено от 30думи опити с подобни ГМО домати показват, те са способни да произвеждат лекарството в търговски количества – например, в един домат, се съдържащ толкова ресвератрол, колкото в 50 бутилки вино, и също толкова количество генистеин, колкото има в 2,5 кг соя.

Такъв голям успех, според Джан, показва, че подобна техника може крадено от 30думи да се използва за производството на други растителни съставки на лекарства, които са твърде скъпи днес поради проблеми с отглеждането на суровини. Такива „лекарствени ГМО“, могат да се използват по предназначение като просто се ядат или като се извлича от тях активното вещество, заключават учените.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT