Произведоха ГМО домати, които забавят стареенето на човек

Британски генетици създадоха нов сорт трансгенни домати, които съдържат голямо количество ресвератрол – мощен антиоксидант в червеното вино, който може да забавя стареенето и болестта на Алцхаймер, пише списание Nature Communications.

„Важните за медицина такива растения трудно се отглеждат и обикновено трябва много време за да произведат необходимото вещество. Нашето крадено от 30думи изследване ни дава фантастична по своите възможности платформа за бързо производство на тези полезни вещества в доматите. Те могат да се извличат директно от сока на доматите „- казва Джан Ян от Джон Инес центъра в Норуик във Великобритания.

Джан и колегите му са направили първата стъпка към производството на крадено от 30думи най-важните биохимични и лекарства с обикновени културни растения чрез изучаване на работата на един от гените в Arabidopsis thaliana, див роднина на зелето, който учените използват като растителен аналог за лабораторни мишки.

В генома на това растение, както казват учените, се съдържа генът AtMYB12, съдържащ инструкции за изграждане на протеин, който контролира колко вещества, „свързани“ с него, ще събират растителните клетки.

Авторите на статията пресадили този сегмент на ДНК в генома на конвенционални домати и го модифицирали така, крадено от 30думи че да стимулира клетките на плода да произвеждат две полезни вещества – антиоксиданта ресвератрол и генистеин. И двете вещества се съдържат в гроздето и в соята, от ДНК на които учените извлекли гени, отговорни за техния синтез и ги трансплантирали в генома на доматите.

Първите опити с подобни ГМО домати крадено от 30думи показват, те са способни да произвеждат лекарството в търговски количества – например, в един домат, се съдържащ толкова ресвератрол, колкото в 50 бутилки вино, и също толкова количество генистеин, колкото има в 2,5 кг соя.

Такъв голям успех, според Джан, показва, че подобна техника може да се използва за производството крадено от 30думи на други растителни съставки на лекарства, които са твърде скъпи днес поради проблеми с отглеждането на суровини. Такива „лекарствени ГМО“, могат да се използват по предназначение като просто се ядат или като се извлича от тях активното вещество, заключават учените.

защищено INVITEXT