Произведоха ГМО домати, които забавят стареенето на човек

Британски генетици създадоха нов сорт трансгенни домати, които съдържат голямо количество ресвератрол – мощен антиоксидант в червеното вино, който може да забавя стареенето и болестта на Алцхаймер, пише списание Nature Communications.

„Важните за медицина такива растения трудно се отглеждат и обикновено трябва много време за да произведат необходимото вещество. Нашето изследване ни дава фантастична по своите възможности платформа за бързо производство на тези полезни вещества в доматите. Те могат да се извличат директно от сока на доматите „- казва Джан Ян от Джон Инес центъра в Норуик във Великобритания.

Джан и колегите му са направили първата стъпка към производството на най-важните биохимични и лекарства с обикновени културни растения чрез изучаване на работата на един от гените в Arabidopsis thaliana, див роднина на зелето, който учените използват като растителен аналог за лабораторни мишки.

В генома на това растение, както казват учените, се съдържа генът AtMYB12, съдържащ инструкции за изграждане на протеин, който контролира колко вещества, „свързани“ с него, ще събират растителните клетки.

Авторите на статията пресадили този сегмент на ДНК в генома на конвенционални домати и го модифицирали така, че да стимулира клетките на плода да произвеждат две полезни вещества – антиоксиданта ресвератрол и генистеин. И двете вещества се съдържат в гроздето и в соята, от ДНК на които учените извлекли гени, отговорни за техния синтез и ги трансплантирали в генома на доматите.

Първите опити с подобни ГМО домати показват, те са способни да произвеждат лекарството в търговски количества – например, в един домат, се съдържащ толкова ресвератрол, колкото в 50 бутилки вино, и също толкова количество генистеин, колкото има в 2,5 кг соя.

Такъв голям успех, според Джан, показва, че подобна техника може да се използва за производството на други растителни съставки на лекарства, които са твърде скъпи днес поради проблеми с отглеждането на суровини. Такива „лекарствени ГМО“, могат да се използват по предназначение като просто се ядат или като се извлича от тях активното вещество, заключават учените.