250 хиляди човека протестираха в Берлин срещу зоната за свободна търговия ЕС – САЩ

 В Берлин в събота, 10-ти октомври, се проведе демонстрация срещу споразумението за свободна търговия и инвестиционно партньорство между Съединените щати и Европейския съюз (TTIP). Протестиращите също така протестират и срещу създаването на всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA). Първоначално организаторите се надяваха, че в акцията ще участват от 50 до 100 хиляди души, но след това те заявиха, че по улиците на Берлин са излезли 250 000 човека. Официални данни за броя на участниците в акцията полицията на германската столица все още не е уточнила, пише DW.

Организаторите на акцията определиха протеста като „важен ден за демокрацията“, отбелязвайки, че никога преди протест срещу сключването на едно или друго споразумение не са се събирали толкова много хора. Противниците на споразумението смятат, че създаването на TTIP ще доведе до понижаване на екологичните стандарти и качеството на продуктите. От своя страна, министърът на икономиката на Германия, Зигмар Габриел в навечерието на акцията заяви, че никакво намаляване на стандартите за качество няма да се случи.

Германският канцлер Ангела Меркел по-рано изрази надежда, че сключването споразумение за зона за свободна търговия със САЩ ще се случи по време на президентството на Барак Обама. В противен случай може да се появи продължителна пауза в процеса на преговорите, каза тя. Изборът на новия президент на САЩ ще се проведепрез ноември 2016 г.