Химикалите от продуктите в ежедневието ни убиват

Учените са получили нови доказателства, че химикалите от продуктите за всекидневна употреба причиняват затлъстяване, диабет и рак, пише sott.net

Научните изследвания сочат наличието на пряка връзка между химическите вещества в ежедневните продукти, с диабета, затлъстяването, рака и други сериозни заболявания, се казва в изявление на учените.

Веществата, които нарушават функциите на ендокринната система (EDC), като бисфенол А и фталатите в съдовете за еднократна употреба, зъбните пломби, подплати, пластмаси, козметика, и пестициди се използват от почти всеки човек в света, а контакт с едно или повече такива вещества хората имат всеки ден. EDC нарушава  хормоналните функции, което води до дефекти в развитието на човешките клетки.

В изявление на Ендокринната асоциация се казва, че проучванията през последните години често посочват връзката между тези и други химикали с диабет и затлъстяване, безплодие и рак на гърдата.

„През 2015 г. се появиха още по- убедителни доказателства за това, кога и как химикалите разрушават човешката ендокринна система,“ – се казва в изявление на Ендокринната асоциация.

„По този начин, днес повече от всякога е необходимо да се минимизират по-нататъщните въздействия, да се определят новите ендокринни разстройства, причинени от EDC, и  да се предотврати излизането на пазара на нови химикали без подходящо тестване.“

Днес са събрани неопровержими доказателство, че химикалите в битовите предмети разрушават ендокринната система и разстройват хормоналния баланс, „- казва Андреа Гор, фармаколог, професор в Университета на Тексас в Остин и председател на работната група, която е подготвила отчета.

Групата събщи, че има много доказателства, че EDC  «са свързани с безплодие, рак на хормоналната система, неврологични заболявания и други болести.“

Според организацията, 35 процента от възрастните американци на възраст над 20 г. са с наднормено тегло и почти 17% от децата. В същото време повече от 29 милиона възрастни американци имат диабет.EDC

Химикалите, нарушаващи функциите на ендокринната система са открити в козметиката за грижи за тялото, битовата химия, опаковки за храни, като например кутии за пица, както и хербициди и пестициди.

Популярните сега генетично модифицирани организми, са разчетени за повторно пръскане с хербицида 2,4-D, който е компонент на токсични дефолиант „Agent Orange“.
Използването на това химическо вещество причинява рак на органите на имунната система, болестта на Паркинсон, ендокринни разстройства и безплодие.