Джон Кери : Срещу Путин може да бъде подготвено покушение

Това е заявил държавният секретар на САЩ в интервю за американска телевизия. Според Джон Кери, ако президентът на Русия Путин остане на страната на Башар Асад, Иран и Хизбула, ще има много сериозни проблеми. Какво е това – завоалирана заплаха или предупреждение?

Според Джон Кери, Путин  може да има много сериозни проблеми със сунитските държави в региона, и Путин може да се превърне в мишена за сунитските муджахидини – съобщава електронното издание на „Free Press“.

Държавният секретар на САЩ е подчертал  също така, че политическо решение в Сирия е невъзможно без „включането на сунитите в споразумението.“ Той отбеляза също, че Съединените щати изхождат от това, че процесът на предаване на властта в Сирия трябва да бъде „добре разчетен и контролируем“ и в него не трябва да има „вакуум или взрив.“ „Ние се съгласихме, че това трябва да стане в рамките на разумен период от време“, – резюмира Кери.

Знае се, че срещу Путин е имало най-малко 10 опита за покушение.

Освен това са известни и повече от 10 пътни инциденти, свързани с руския президент, които вероятно са били също опити за убийство. От съществуващите световни лидери само кубинският Фидел Кастро е бил в по- голяма опасност – той е преживял около 100 опита за покушение (кубинците твърдят, че са 600).

Още през 2006 г. американското списание Foreign Policy е съставила списък на 10 световни лидери, които имат най-голям шанс да бъдат убити. Президентът на Русия в списъка е на второ място. На 1-во – афганистанския президент Карзай, на 3-то – Уго Чавес.