Управляващите: Данните за влизащите у нас бежанци вече са секретни

Депутатите от Вътрешната комисия закриха за медиите заседанието, на което изслушват вътрешния министър Румяна Бъчварова. Причината бе въпросите към нея, свързани с бежанската вълна.

До решението се стигна, след като депутатите поспориха дали заседанието да бъде открито за медиите или не.

Председателят на комисията Атанас Атанасов предложи изслушването на силовия министър да се проведе закрито, тъй като има въпроси, чиито отговори предполагат излагането на класифицирана информация.

БСП се обявиха категорично против. Социалистът Атанас Мерджанов се обърна към шефа на комисията и отбеляза, че е изненадан от предложението му. „Учудва ме, че точно вие формулирате това искане, който бяхте категоричен, че заседанията на комисията винаги трябва да са открити“, коментира Мерджанов.

В спора се включи и патриота Красимир Каракачанов, който също се присъедини към мнението на Атанасов. „Не мисля, че трябва да рискуваме“, подчерта той.

Ген. Атанасов обяви, че има два въпроса, за които предполага, че отговорите ще съдържат класифицирана информация. „Важно е да чуем актуална информация, особено по темата за бежанската вълна, която е важна, а не да създаваме сензации“, изтъкна той, за да убеди колегите си в необходимостта заседанието да бъде закрито.

Според него, ако заседанието е открито, това може да възпре Бъчварова да изложи цялата информация.

Явор Хайтов от ББЦ предложи компромисно решение, а именно – медиите да останат в залата само за въпросите, които не предполагат класифицирана информаия.
Председателят на комисията обаче поряза идеята му с мотива, че или ще бъде цялото изслушване открито, или ще бъде закрито.

В крайна сметка с 8 гласа „за“, 3 „против“ и 2 „въздържал се“ депутатите решиха да изслушват вътрешния министър при закрити врата за медиите.

 

http://news.ibox.bg/news/id_976193910