Меркел призна, че притокът на имигранти ще промени Германия

Меркел заяви, че Германия е готова да осигури допълнително финансиране за устройването на бежанци, но бих искал да види, че другите държави от ЕС не остават настрани.

Германският канцлер Ангела Меркел нарече зашеметяващ притока на имигранти към Европа, наблюдаван през последните години, и предупреди, че този процес ще промени Германия.

В същото време  тя каза, че властите ще ускорят процедурата по предоставяне на убежище и ще заделят допълнителни средства, за да помогнат на бежанците, но подчерта, че само  Германия не може да реши този проблем и призова останалите страни-членки на ЕС да предприемат същите мерки.

По-рано германското правителство обяви отпускането на още 6 милиарда евро за нуждите на бежанците. Според този план, страната ще изгради нов бежански лагер за около 150 хиляди човека. Ще има и допълнително финансиране за програми за изучаване на език и интеграцията на мигрантите.

Програмата предвижда допълнително финансиране и увеличаване на броя на полицията на 3000 души.

Държави опасни и безопасни

В допълнение,  германските власти са решили да прехвърлят Косово, Албания и Черна гора в списъка на „безопасните страни“, което означава отказ на гражданите им за убежище в Германия.

Очаква се, че тази година в Германия ще пристигнат около 800 хиляди мигранти. Само през последния уикенд в Германия са влезли около 20 хиляди души – предимно бежанци от Сирия и други страни от Близкия Изток и Северна Африка, стигнали до Западна Европа през Унгария. Друг 11 000 се очакват днес.

От своя страна, френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция е готова да приеме през следващите две години 24 хиляди бежанци. Като изрази надежда, че и останалите страни от ЕС ще се споразумеят да разпределят помежду си да приемат 120 хиляди.

Британският премиер Дейвид Камерън в понеделник, също се очаква да има да направи изявление във връзка с помощта за мигрантите. Не е известно за колко бежанци ще стане дума, но експерти смятат, че Великобритания ще приеме повече от 10 хиляди човека.

В петък Камерън подчерта, че бежанците в страната няма да се приемат сред тези, пристигнали в Европа, а от лагерите на границата със Сирия, за да ги предпазят от различните групи контрабандисти, които се занимават с контрабанда на хора в Европа за пари.

В същото време британските власти заявиха, че не възнамеряват да участват в общоевропейската програма за подпомагане на бежанците, а ще спомагат за възстановяването на реда в тези страни, откъдето хората бягат към Европа.

В същото време критиците на Меркел твърдят, че обявените от нея мерки ще доведат до неконтролируем приток на мигранти, които виждат в Германия, страна с много благоприятни условия на живот за тях.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който неколкократно критикува имиграционната политика на ЕС, заяви в понеделник, че мигрантите, които се опитват да стигнат до Германия, не отиват там, защото се спасяват от войни, а само заради „германския начин на живот.“

В същото време стана ясно, че според новите предложения на Европейската комисия за бежански квоти от България ще се очаква да приеме 1500 души. Това става ясно от материал във френския в. „Монд“.

Ако тази бройка се потвърди, тя ще е по-висока от първите планове на Европейската комисия от май, които в крайна сметка не бяха приети.

Тогава ЕК предложи България да приеме 788 имигранти, включително сирийци и еритрейци, приети в Италия (343) и Гърция (229), а също и 216 бежанци, пристигнали в други държави по света, или общо 1004 души.

Според новите предложения, които е предвидено да бъдат представени официално от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в сряда, България трябва да приеме двама бежанци на 10 000 души от населението.

По този показател тя е на едно от последните места заедно с Румъния, Полша, Литва и Кипър.

По Би Би Си