В Европа започнаха най-мащабните учения на НАТО след края на студената война

Силите на НАТО започнаха най-голямото съвместно учение на въздушно-десантните сили след края на студената война, пише The ​​Telegraph. В маневрите участват 5000 военни от 11 страни.

Предвижда се маневрите да продължат до 13 септември.

В ученията, които се наричат Swift Response 15, участват около 5000 военни от 11 страни-членки на НАТО. Участниците са от България, Франция, Германия, Гърция, Испания, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, САЩ и Франция.

На 12 август британският неправителствен изследователски център European Leadership Network (ELN), в който влизат европейски военни в оставка и политици, публикува доклад на тема „Подготовка за най-лошото: свидетелстват ли военните учения на НАТО и Русия за евентуална война в Европа?“. Авторите на документа смятат, че военните маневри на Русия и алианса показват, че двете страни се подготвят за пълноценна конфронтация помежду си.

Анализаторите от ELN са стигнали до това заключение въз основа на анализ на мащабни военни учения , проведените през последните месеци. В доклада се отбелязва, че Русия и НАТО са увеличили своите сили във военните учения. Анализаторите от ELN подчертават, че тези и други учения според уверенията на страните, са насочени срещу хипотетичен враг, но „характерът и мащаба на операциите сочат друго.“ „Русия се готви за конфликт с НАТО и НАТО се готви за евентуална конфронтация с Русия“, – се казва в доклада.

Експертите на ELN препоръчаха на Русия и НАТО да установят комуникация помежду си за графика на ученията и да проучат плюсовете и минусите на тези занятия в граничните райони.

На 14 август анонимни източници в Пентагона разказаха за американското издание на The Daily Beast за слабата готовност за хипотетичен военен конфликт с Русия.

„Можем ли да победим руснаците днес? Да, но за това ще са нужни всичките ни ресурси – е казал един от събеседниците на изданието. – Ние казваме, че сме готови, но не както бихме искали „.

Друг източник е казал, че една от засекретените тренировки е показала, че войните в Ирак и Афганистан „са изтощили възможностите [на САЩ] за самообезпечение.“
Според The ​​Daily Beast, във Вашингтон, няма единна позиция по въпроса каква опасност идва от Москва.