Проф. Силвия Минева: „НПО са инструмент за налагане на власт“

„От известно време наблюдавам типичното за постмодерността явление НПО.

Наблюденията ми сочат, че то е инструмент за налагане на власт и въобще механизъм на Властта за канализиране на обществените енергии или тяхното разпиляване според моментния интерес на Властовите центрове.

Някога тяхната роля е била изпълнявана от профсъюзите, но те вече не са актуални и се маргинализираха в резултат на постмодерната девалвация на труда, на който се основава животът на мнозинството от хората, с което започва и обезценяването на самия живот, на човешкото същество. Обезценяването е тенденция, която се разраства непрекъснато с помощта на най-различни механизми, включително и въпросните НПО.

Как работят те всъщност?

Като заемат ролята на „посредници“ между хората и Управлението, низините и върховете. Т.е. опосредстват тяхната връзка и така осигуряват дистанцията помежду им, увеличавайки я пропорционално на множенето на неправителствените организации, в частност на правозащитническите формации, които са готови да измислят и да „бранят“ всякакви права, някои от които парадоксални като правата на животните и ли т.нар. генетично гражданство, което според пояснението на д-р Ставру предполага „минимален генетичен праг (ценз), за да бъде заченатият „допуснат до раждане” – за да бъдеш признат за гражданин на държавата.

Разбира се, това са екзотичните аспекти, но има други, много-по-смущаващи, защото са свързани с безрадостната картинка на едни общества, загубили съпротивителните си сили под диктата на политическата коректност и политкоректното говорене, налагани от НПО с едничката цел този новговор да утвърждава и преутвърждава статуквото на актуалните властови отношения и разпределение на ресурси за сметка на онова, което е представлявала навремето Държавата, която пази и защитава своите граждани по силата на легитимността си, т.е. на своите закони.

Сега държавата нито контролира, нито пази, нито осигурява гражданите, а НПО-тата под предлог, че се грижат за гражданите, осигуряват и пазят Властта.

В този смисъл няма по-недемократично нещо от НПО, което има за едничка цел чрез прокарване на все повече и повече разделителни линии между хората по всякакви новооткрити признаци да разслоява и раздробява обществото, десктруктурирайки го постоянно на все по-малки и по-малки групи и групички, вкопчени в своя локален интерес, враждуващи и недоверчиви помежду си.

Хората заживяват с илюзията, че някой е готов да защитава правата им, така както са свикнали с илюзията, че някой може реално да „представлява“ техния интерес. На практика обаче друг да ти защитава правата е все едно да очакваш друг да е Свободен вместо теб! В края на краищата право означава най-напред и преди всичко Свобода…“

проф. Силвия Минева— включва и Soteris Theocharides

https://www.facebook.com/Rinkitamoshi?fref=ts