ВМРО на протест пред СЕМ срещу радио на турски

Представители на ВМРО правят бърз мирен протест пред сградата на СЕМ в 11.00 ч. днес – 18 август. Те са водени от евродепутата и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки. Поводът е създаването на програма на радио „Кърджали“ на БНР с няколко часа излъчване на турски език, която трябва да покрива и съседните хасковски и смолянски региони.

Според ВМРО това е недопустима щета по конституционния ред в България, както и опит за турцизиране на райони, където и един човек не говори турски, какъвто е смолянска област. Проблемът е особено болезнен на фона на нелепия факт, че на практика по цялото Черноморие се чуват само турски радиостанции и българската държава от години не може или не иска да се справи с този проблем.

Създаването на регионални програми на чужд език е крачка към автономизация на части от страната, предупреждава ВМРО. Патриотите напомнят, че в същия район, само че от гръцка страна, живеят цели области с български майчин език – български мюсюлмани. Вместо да се погрижи програмата на радио „Кърджали“ да стига до тях, ресорните власти у нас, в лицето на СЕМ и КРС, решават да облъчват на турски език, при това с държавни пари.

ВМРО – Българско национално движение