Протестна мрежа пуска онлайн платформа за граждански контрол

Предстои важно гласуване в парламента, а вие не знаете каква позиция ще заеме депутатът, за когото сте гласували? Екип от IT специалисти от Протестна мрежа предлага решение на проблема чрез стартирането на онлайн платформата за граждански контрол “Питай депутат” –www.pitaydeputat.com.

 

Чрез няколко съвсем прости стъпки всеки с достъп онлайн ще може да зададе въпрос на някой от 240-те депутати в 43-то Народно събрание и да получи отговор за позицията на народния представител по дадена тема. При получаване на отговор от депутат, той ще бъде го отбелязван публично в платформата като “за” или “против”, а при “въздържал се” полето за задаване на въпрос ще остава активно за запитвания и от други граждани.

 

“Питай депутат” обаче ще има и разяснителни функции, давайки предистория и кратки анализи по различните проблеми. Първата тема е свързана със съдебната реформа и е част от кампанията “#160от 240”, а основният въпрос към депутатите е “Ще подкрепите ли правосъдната реформа?”.

 

“Разчитаме, че чрез платформата “Питай депутат” българските граждани ще започнат по-активно да комуникират с народните избраници и да следят кой как си върши работата”, казва Георги Илиев, един от създателите на сайта. “Така ще разбираме и кой от депутатите реално се интересува от гражданите и тяхното мнение или гледа на тях просто като избиратели за следващия парламентарен вот”, допълва той.

 

Авторите на идеята вярват, че “Питай депутат” ще работи активно като лакмус за това дали народните представители превръщат своите обещания в дела. “Хората честно лесно забравят, когато става въпрос за политика, но ние ще пазим данните от това, което депутатите са обещали на гражданите чрез платформата, и те ще могат лесно да бъдат сравнявани с резултатите от гласуванията в пленарната зала”, споделят създателите на сайта.
Самите народни представители ще виждат реално кой им задава въпроса и ще могат да отговарят по електронен път. Освен чрез електронната комуникация, позициите на депутатите по конкретните въпроси ще бъдат отразявани и от публичните им изказвания пред медиите.

 

 

Протестна мрежа