Полицията, общината и прокуратурата покровителстват рекетьорските групи по морето

Има над 100 гангстерски групи, които работят с местната полиция, община и прокуратура и паразитират върху българския туризъм. Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ директорът на Института за анализи в туризма Румен Драганов по повод много високите и всевъзможни такси, които концесионерите на българските плажове искат от туристите:

Тези групи се занимават не само с рекет върху пътища, бариери, паяци, но и с проституция и наркотици. Това е една добре създадена организация от малки групи, които изчакват сезона, нападат туристите и практически ги обират. Това влияе негативно на туризма.

Според него тези групи са организирани, а не са отделни недобросъвестни граждани, които вземат по 10 лева от всеки, който преминава през тяхната територия:

Говорим за голяма опасност и обществото трябва да реагира. Разчитахме, че след създаването на Министерството на туризма то ще реагира на нещата, които се случват по плажовете.

Най-вероятно наистина има гангстерски групи, които държат Черноморието. Факт е, че мутрите се върнаха на родното Черноморие. Всичко опира до повсеместната безнаказаност, коментира писателят Христо Карастоянов:

Защо обаче този човек, през чийто имот минава път, да не взема по 10 лева, след като големите правят същото. Големите, които бетонираха Черноморието и изринаха посред бял ден с булдозери дюните, които никога няма да се възстановят.

Изключително глупаво е да искаш по 5 лева, за да си сложиш кърпата между шезлонгите. Ако намалиш малко цената на чадъра, никой няма да си слага кърпата между чадърите и пак ще спечелиш. Глупостта по Черноморието стана много по-страшна от гангстеризма, но е факт, че мутрите се върнаха на Черноморието. Тук се касае за безнаказаност и тя се толерира от високо ниво.