Започна промивка на мозъци за ударно приемане на чужденци

При официално призната от властите безработица у нас в размер на 10,8 % (истинската е най-малко два пъти по-голяма), редица „авторитетни“ организации започват да лансират идеята, че България ще бъде обхваната от криза, свързана с …. недостиг на работна ръка.
Така например според Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър“ за България, трябва да се разработи стратегия за целенасочена имиграция и да се създават облекчени условия за хора, които биха искали да дойдат у нас!

Всъщност важен е изразът целенасочена имиграция . Вижте още:

Всяка втора фирма у нас изпитва трудности при намирането на персонал, сочи проучване на консултантската компания „Менпауър“.

Според цитираното от в. „Труд“ проучване най-голям е недостигът на инженери, ИТ специалисти, квалифицирани работници и мениджъри. Трудно се намират още счетоводители, шофьори, лекари и търговски представители. В близките години дефицитът на кадри ще се задълбочи, категорични са специалистите.

Според икономистите от БАН в следващото десетилетие България ще започне да изпитва не само недостиг на квалифицирани специалисти, но и на работници на всички нива. Причината е, че заради застаряването на населението, ниската раждаемост и емиграцията българите в трудоспособна възраст ще стават все по-малко.

От няколко години експерти и браншови организации настояват държавата да създаде стратегия за целенасочено привличане на имигранти, които ще са нужни на икономиката, пише още изданието.

През 2014 г. 300 работодатели са получили разрешение от Агенцията по заетостта за наемането на 645 чужденци от 45 страни извън ЕС. Работодателите са основно от най-развитите икономически области София, Варна и Бургас. В повечето случаи те са подали документи за внос на чужди ИТ специалисти, инженерно-технически персонал, преподаватели във висши и средни училища, футболисти, професионални спортисти и треньори. Сред тях преобладават гражданите от САЩ, Китай, Украйна, Турция, Русия, Сърбия и Македония.

От началото на 2015 г. Агенцията по заетостта е разрешила на 60 висококвалифицирани чужденци да работят в България, което им дава право да получат „Синя карта на ЕС“. Същевременно за периода от 2011 г., когато се въвежда синята карта, до края на 2014 г. подобно разрешение са получили 80 души. Интересът на бизнеса към механизма за привличане на чужди специалисти за работа у нас обаче нараства, посочва в. „Труд“.

Според Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър“ за България, трябва да се разработи стратегия на национално ниво за целенасочена имиграция и да се създават облекчени условия за хора, които биха искали да дойдат у нас, за да работят.

„Българското законодателство е изключително протекционистично и наемането на чужденец е много трудно. Това трябва да се промени веднага. Дългото чакане за разрешително за работа убива икономиката, при това много бързо“, отбелязва още тя.

http://www.vesti.bg/pari/biznes/nedostig-na-kadri-v-bylgariia-privlicha-na-rabota-chuzhdenci-6037396

Няма какво повече да се добави освен едно: все повече българи ще бъдат принуждавани да напускат България. От Кой?